YouTube Vesti

YouTube blokirao pristup eksternim linkovima

YouTube je neke od svojih korisnika neprijatno iznenadio kada im je onemogućena mogućnost link-ovanja ka eksternim sajtovima u njihovim opisima.

YouTube Vesti | YouTube svet | 10.10.2017

YouTube je neke od svojih korisnika neprijatno iznenadio kada im je onemogućena mogućnost link-ovanja ka eksternim sajtovima u njihovim opisima.

U padajućem meniju, korisnici kanala često postavljaju eksterne linkove ka sadržaju van YouTube-a, bilo da su u pitanju merchandise koji prodaju ili Patreon stranice za donacije kako bi fanovi podržali novčano dalji rad omiljenih kreatora.

Iz platforme navode da nije u pitanju blokiranje URL-a Patreona, već da je ovaj feature dostupan isključivo članovima YouTube partner programa.

Kako bi pristupili programu partnerstva, potrebno je da imate 10.000 public pregleda.

Prema navodima tima iz YouTube-a, na ovaj korak su se odlučili kako bi sprečili oportuniste od krađe tuđeg materijala ili bilo kakvog sadržaja zaštićenog autorskim pravima, predstavljajući ga kao svoj, kao i od krađe zarađenog novca od istog. Kreatori na platformi ne treba da monetizuju kanal kako bi koristili end card, ali moraju privući dovoljno pažnje i dokazati da ne zarađuju novac od nečijeg vrednog rada.

U YouTube-ovom saopštenju se navodi da, kako bi korisnici mogli da koriste end card-se koji linkuju ka eksternom sadržaju, kreatori se moraju priključiti YouTube Partner programu, kako bi se proverila validnost kanala, kao i utvrdilo da li kanal prati pravila zajednice kao i polise kod reklamiranja.

Ovaj update neće uticati na trenutne YouTube partnere ili postojeće end card-se. Takođe, vlasnici kanala neće morati da monetizuju bilo koji video sadržaj kao deo ovog zahteva.⚠️  Mmedia Mreža magazinski deo je otvorenog tipa i svako ko želi može objaviti članak ili vest. Članci u kojima nije naveden autor objave, mmedia mreža ne može snositi odgovornost za objavljeni sadržaj. U slučaju da naiđete na sadržaj koji iz bilo kog razloga smatrate neprikladnim molimo Vas da nam ga prijavite putem forme na ovom linku.