YouTube Vesti

Imaju li jutjuberi od čega da plate porez? "Nije lako upaliti kameru i ogoliti se"

Beograd -- Poreska uprava Republike Srbije juče je uputila apel svim fizičkim licima koja ostvaruju prihode iz inostranstva, a nisu platila porez, da to sami učine.

YouTube Vesti | YouTube svet | 25.10.2020

Poreska uprava navela je u saopštenju da je na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i podnetih poreskih prijava ustanovila da mnoga lica koja ostvaruju prihode na društvenim mrežama, poput jutjubera, influensera, lica koja se bave internet klađenjem i izdavanjem stana na dan, nisu ispoštovala poreske propise odnosno - nisu platila porez.

 

Mnogi smatraju da svi jutjuberi i Instagram zvezde zarađuju ogromne svote novca, a da za to ne plaćaju porez, odnosno da rade na crno.


Da li je to zaista tako?

"Dugo sam u ovom poslu i sarađivala sam sa velikim brojem influensera. Kako je potražnja agencija i klijenata za influenserima rasla, morali smo da im objasnimo da moraju da otvore svoje firme ili paušalne agencije, a veliki broj njih je odavno u sistemu PDV-a", objašnjava za B92.net PR menadžerka mnogih influensera u našoj zemlji koja je želela da ostane anonimna.Kako kaže, agencije su influensere naterale da uđu u sistem paušala jer nije postojala nijedna druga opcija da im se isplati novac koji su dobili svojim angažovanjem kroz razne kampanje.
 

"Tako danas imate sigurno više od 30 influensera koji poseduju svoje agencije. Oni koji nemaju, nažalost, uskraćeni su saradnje sa klijentima", objašnjava sagovornica.
 

Kako objašnjava sagovornica B92.net, postoje dva modela zarađivanja kada ste influenser. Jedan je od monetizacije klipova na Jutjubu, a drugi od angažmana za različite kampanje.

 

"Nije lako upaliti kameru, ogoliti se pred javnošću i pokazati svoj život na tacni. Svi koji misle da je lako, neka probaju. Iza svake te objave stoje sati i sati rada, naravno ukoliko želite da vaš kanal ima smisla", kaže sagovornica.

 

Objašanjava da zarada od Jutjuba nije velika, osim za one sa milionskim pregledima na mesečnom nivou, a zaradu od Instagrama nemaju, odnosno ona se ne monetizuje.

 

"Kod nas ima svega nekoliko Jutjub kanala koji su zaradili veliki nova preko ove platforme. Kanali koji imaju, na primer, po 200.000 pratilaca, na mesečnom nivou zarade između 100 i 200 evra, zavisi od broja pregleda", zaključuje naša sagovornica.


 

A kako uopšte funkcioniše oporezivanje frilensera?

Kako su iz Poreske uprave ranije rekli za B92.net, svaki frilenser koji je ostvario prihod iz inostranstva je u obavezi da u roku od 30 dana izvrši obračun poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, podnese poresku prijavu i plati utvrđenu obavezu. Pored poreza, obavezno je i plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje, kao i za zdravstveno ukoliko frilenser nije u radnom odnosu.

 

U prevodu, ako ste od klijenta naplatili 2.000 evra (oko 236.000 dinara po sadašnjem kursu) poreska osnovica biće vam 188.800 dinara. Porez na to je 20 odsto, odnosno 37.760 dinara. Doprinosi za PIO su 26 odsto, odnosno 49.088 dinara, a doprinos za zdravstvo je 10,3 odsto (19.446 dinara). Ukupno, 106.294 dinara. Ostaće vam, dakle, neto tačno 129.706 dinara, odnosno 1.099 evra.

 

Ukoliko je frilenser u radnom odnosu, doduše, "uštedeće" dvadesetak hiljada dinara jer neće platiti doprinos za zdravstvo.

Frilenser u Srbiji može da pruža usluge inostranim licima, bez registrovanja delatnosti samo ukoliko ima zaključen ugovor o radu, delu i slično. U suprotnom, smatra se da frilenser obavlja rad na crno. U slučaju da frilenser ne prijavi ostvareni prihod - to se smatra utajom poreza, a u zavisnosti od iznosa se određuje da li je reč o krivičnom ili prekršajnom delu.Izvor: b92.net |