Vesti o Youtuberima

Nemački jutjuber (26) ruši Angelu: Istraživao partije, pa shvatio da su protiv omladine. Snimak ima 4 miliona pregleda (VIDEO)

Video jednog od vodećih nemačkih jutjubera u kom gotovo sat vremena napada vladajuću politiku i govori kako je vreme "da se unište vodeće političke stranke" pregledan je 4 miliona puta. On koristi ime Rezo (pravo ime nije poznato), ima 26 godina i kanal Rezo Ja Lol Ey s gotovo 700.000 pratilaca.

YouTube Vesti, Vesti o Youtuberima | YouTube svet | 24.05.2019

Rezo je, kaže, snimio svoj video nakon nekoliko nedelja proučavanja stranke CDU (Hrišćanske demokratske unije) i sestrinske stranke CSU (Hrišćanska socijalna unija Bavarske)

U videu je optužio konzervativni savez Angele Merkel, zajedno sa socijaldemokratskim koalicijskim partnerom, da provode neodrživ oblik politike koji "uništava naše živote i našu budućnost". Medijski analitičari su, kako piše britanski Gardian, zapanjeni činjenicom da je video političke tematike dosegao viralni status, što je inače u Nemačkoj rezervisano za muziku, raznorazne nezgode, modu ili kućne ljubimce.

 

Rezo je, kaže, snimio svoj video nakon nekoliko nedelja proučavanja stranke CDU (Hrišćanske demokratske unije) i sestrinske stranke CSU (Hrišćanska socijalna unija Bavarske), pa je zaključio da oni aktivno sprovode politiku koja je protiv mladih.

 

Savez je, po njemu, stvorio čak i dublju podelu između superbogatih i većine Nemaca jer "45 najbogatijih porodica u Nemačkoj poseduje koliko i najsiromašnihih 50 odsto".

 

Pri kraju svojeg video-obraćanja poručio je političarima: "Uvek kažete da bi mladi trebali da se bave politikom, a u tom slučaju morate se pomiriti s tim kad oni misle da je vaša politika s*anje".

 

Iako misli da je evropska politika "jebeno dosadna", poručio je da bi Nemci trebali da učestvuju u nedelju na izborima za Europski parlament, jer će ishod izbora uticati na položaj stranaka u zemlji. Rezo smatra da su Zeleni i levi Die Linke stranke koje moguće zaslužuju podršku, ali "i oni moraju još puno toga da prođu".

 

Ali, direktno je je pozvao da se ne glasa za desne populiste Alternativa za Nemačku (AfD), jer bi to "samo učinilo svet gorim".

 

Framkfurter Alemajne Cajtung zaključuje da je video imao neobičan efekt otvaranja vrata spavaćih soba mnogih tinejdžera širom Nemačke, koji su se digli sa svojih kompjutera da "upute preporuke svojim roditeljima uoči nadolazećih evropskih izbora, za što bi roditelji trebali biti zahvalni".


 


Pristalice CDU-a su se našli uvređeni i komentiraju da mladić širi lažne vesti i da je populista, dok portparol CDU-a kaže da stranka radi na svom odgovoru, i dodaje da je "politika mnogo komplikovanija nego što bi to Rezo želeo".