Zanimljivosti

Kako nedostatak sna utječe na mozak: Ne donosite bitne odluke

Kako nedostatak sna utječe na mozak: Ne donosite bitne odluke

Zanimljivosti | Zabava - Teme | 29.06.2017

Naučnici iz Kanade započeli su najveću studiju na svijetu o efektima nedostatka sna na mozak.
 
Tim s Univerziteta Western u Ontariju tražio je od ljudi širom svijeta da se prijave na online kognitivni test. Osmislili su poseban test na osnovu kojeg se vidio utjecaj manjka sna na pamćenje i sposobnost koncetracije. “Izgleda jednostavno, ali vam pokreće sivu masu. Morate spajati riječi s bojama iako riječ plava stoji u crvenoj boji i sl. Potom ide ka kompleksnijem”, rekao je medicinski radnik Hooman Ganjavi koji učestvuje u studiji.

 

 

Prva grupa je radila test do četiri ujutro, a potom su mogli spavati četiri sata. Zatim su ponovo radili kognitivni test ujutro. Većina je zabilježila mnogo gore rezultate nego noć ranije. Jedna žena u grupi je ostvarila bolje rezultate od ostalih.

 

“Iako se osjećam malo pomućeno, navikla sam da funkcionišem s malo sna. Moram biti funkcionalna čim su mi djeca ustanu, tako da mi je to normalno”, rekla je Sylvie Salewski, majka dvije djevojčice od pet godina.

Potom su radili test pod MRI skenerom koji je pratio protok krvi kada su dovoljno spavali i kada nisu. Na snimku se vidjelo kako mnogo manji dio mozga radi kada osobe spavaju manje, nego kada spavaju sedam-osam sati.

“Ovo je mnogo manje aktivnosti u frontalnom i parietalnom režnju, područjima koja su krucijalna za donošenje odluka, rješavanje problema i pamćenje”, rekao je profesor Adrian Owen.

Ističe kako je upravo zbog toga opasno voziti umoran jer su reakcije usporene.

 

“Nedostatak sna ima i duboke efekte na donošenje odluka i trebalo bi izbjegavati donošenje bitnih odluka u trenucima kada nismo naspavani kao što je kupovina kuće, pristanak na brak i sl.”, naglasio je.

Trećinu svog života provedemo spavajući, što je vitalno za naše zdravlje, kao što je i ishrana i zrak koji udišemo. Ali moderno doba u kojem sve radi 24 sata dnevno utječe na to da sve manje spavamo.

Test je otvoren za volontere koji se prijave, a koji će pomoći da se pronađu odgovori potrebni za nauku i društvo.Izvor: http://www.nnv.ba |
⚠️  Mmedia Mreža magazinski deo je otvorenog tipa i svako ko želi može objaviti članak ili vest. Članci u kojima nije naveden autor objave, mmedia mreža ne može snositi odgovornost za objavljeni sadržaj. U slučaju da naiđete na sadržaj koji iz bilo kog razloga smatrate neprikladnim molimo Vas da nam ga prijavite putem forme na ovom linku.