Lepota i Zdravlje

Da li su žene “od stila” retkost u modernim vremenima?

Stil predstavlja način izražavanja, identitet, skup onih osobina koje nekoga ili nešto upravo razlikuju od ostalih iste vrste. Pribojavanja da na gotovo globalnom nivou gubimo svest o stilu postaju opravdana kada shvatimo da je sve češće poistovećivanje stila sa trendom. Kao univerzalna kategorija, uz to što se izražava odevanjem, stil se izražava i manirima, kao i kroz sveukupno ophođenje prema životu.

Lepota i Zdravlje | Zabava - Teme | 25.03.2021

Modni trendovi i trendovi uopšte su, sa druge strane, određeni promenljivošću. Dakle, za nešto što nazivamo trendom jedino je izvesno da će proći i promeniti se. U ovom tekstu se, prema tome, pitamo koliko je među nama dama koje se odupiru trenutnom i većinskom da bi bile unikatne i vanvremenske, kao i koji faktori utiču na to da ih, čini se, srećemo sve ređe.


Društvene mreže i čari modernih tehnologija
Nije novost niti tajna da živimo u svetu u kojem se društveni život i život uopšte sve više svodi na društvene mreže. Društvo se polako ali sigurno gužva, ne bi li stalo na ekrane telefona i segmenti života se isecaju, ne bi li stali u kadar i uklopili se u uređene profile. Svest o tome da društvene mreže pružaju nerealnu sliku života i pojedinca postoji, ali se istovremeno uspešno zaboravlja. Tako dolazimo do toga da je filter neizostavni aksesoar u virtuelnom svetu, te da se postojanje pora i bora negira. Prirodno postaje neprihvatljivo i žene sve češće ulaze u zamku upoređivanja sa tuđim i poistovećivanja sa svojim obrađenim fotografijama. Fokusirajući se na nerealne ideale lepote, koji postaju standard, mnoge dame zanemaruju ono što ih čini posebnima. Žena koja bi trebalo da predstavlja ideal lepote je ona koja će svoje bore nositi kao dokaz svog bogatog duha i kada vidi na slici svoje “smejalice” neće početi da bira filter, nego će se setiti da je vreme za još jedan osmeh.


Modni stil i modna industrija
Modna industrija danas više no ikada uvodi žene u vrtlog konzumerizma. Trendovi se menjaju spram sezona, kaput kupljen prošle zime potpuni je promašaj ove, te značajan broj žena svoj stil svodi na praćenje promenljivih modnih zapovesti do tačke u kojoj to više ne možemo nazvati stilom. Žena sa stilom kupuje vanvremenske komade i kombinuje ih sa svešću o aktuelnostima, ali pre svega spram sopstvenog osećaja i ukusa. Ona pronalazi načine da izrazi svoju ličnost kroz svoje odevanje, te će na primer izabrati jedinstvene majice sa štampom ili efektane komade nakita, eventualno ih kombinovati sa jednostavnijim klasičnim komadima i poslati svoju poruku jasno i nenametljivo. Možda je to žena koja voli boje toliko da ih želi što više na sebi ili žena koja ih voli toliko da želi da ih savršeno uklopi i nijansira svaku kombinaciju. To može biti žena koja preferira široku ili usku, formalnu ili sportsku odeću. Ne govorimo, dakle, da je modne trendove potrebno ignorisati, ali je veoma važno ne pratiti ih slepo i dati sebi prostora za formiranje sopstvenog modnog stila.

Stil ponašanja
Budući da stil osobe ne možemo svoditi na to kako se fizički ta osoba prikazuje svetu, već da je to sve ono što izdvaja odnosno odlikuje pojedinca, u potrazi za ženom “od stila” moramo dati na važnosti manirima. Sve intenzivnija sklonost da premeštamo interakcije sa drugima u virtuelni svet, polako dovodi do toga da su jasnije definisana pravila lepog ponašanja na mrežama no u restoranu ili autobusu. Istina jeste da ne smemo negirati izuzetnu važnost valjanog ophođenja prema drugima u tom svetu, neopipljivom ali osetljivom na dodir. S druge strane, veoma je značajno zadržati i svest o važnosti lepih manira u svakodnevnim životnim situacijama, kao i posebnim prilikama. Možemo reći da prikladno i lepo ponašanje upotpunjuje stil svake osobe, ali ne bismo pogrešili ni kada bismo rekli da je ono polazna osnova za izgradnju ukupnog dobrog stila.


Jasno je da mnogo šta dovodi do toga da pravu ženu “od stila” danas sve ređe imamo priliku da sretnemo. Jedno je sigurno - ako je sretnemo, primetićemo je, jer je ona svoja i drugačija. Polako se budi svest o problemima koji manje ili više sputavaju, odnosno pogrešno usmeravaju savremeno društvo. Zbog toga ćemo ovaj tekst zaključiti optimističnom pretpostavkom da će sa konačnim buđenjem te svesti stil ponovo postati nešto ka čemu se stremi.

Miconi
Miconi
  • +1
Zanimljivo!
  • 27.03.2021