", "url" : "/blog/zvezda_i_planete_zanimljivosti/2016-09-24-45", "publisher" : { "@type" : "Organization", "name" : "Mmedia Mreža", }, "aggregateRating" : { "@type" : "AggregateRating", "ratingValue" : "2", "bestRating" : "5", "worstRating" : "0", "ratingCount" : "1" } }

Svemir

Zvezda i Planete, zanimljivosti!

| 24.09.2016

Ako ste upoznati sa svim podacima o svom prvom komšiji, o svom rodnom gradu, o svojoj državi i o planeti Zemlji, evo nekoliko zanimljivih podataka koje biste mogli saznati o Svemiru. Možda u neko skorije vreme budete u situaciji da se provozate kroz Svemir tako da obiđete znamenitosti, pa je dobro da znate šta treba da vidite. Najsjanija zvezda, najveća planeta, najveći dijamant su samo mali broj zanimljivosti koje nudi Svemir. Podrazumeva se da sa novim istraživanjima, dolaze i novi podaci, pa se ograničavamo na dosadašnja saznanja.

Zvezda Dijamant BPM37093

Ako ste mislili da ćete kad se obogatite priuštiti svojoj curi najveći dijamant, razmilsite još jednom o tome. Naučnici su otkrili najveći dijamant koji predstavlja jezgro zvezde označene kao BPM37093. Ova zvezda se nalazi u sazvežđu Kentaura na 50 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje. Zvezda  BPM37093 ima dijamantsko jezgro prečnika 4000km.

Zvezda Dijamant - Misterije Sveta

Zvezda Dijamant – Misterije Sveta

Najsjanija Zvezda

Da ne biste zvučali otrcano, frazu „Ti si moje Sunce“ zamenite sa „ Ti si moj Sirius“. Posmatrano sa Zemlje (na noćnom nebu) najsjajnija zvezda je Sirius. Ona se nalazi na udaljenosti od 8,64 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Canis Maior. Ova zvezda je oko 25  puta sjajnija od Sunca.

Sirius - Misterije Sveta

Sirius – Misterije Sveta

Najveća Spiralna Galaksija

Mlečni put je spirana galaksija koja ima između 200 i 400 milijardi zvezda. Prečnik mlečnog puta je 100 000 svetlosnih godina. Najveća spiralna galaksija je Malin 1 čiji je prečnik 650 000 svetlosnih godina.

Malin 1 - Misterije Sveta

Malin 1 – Misterije Sveta

Najviše Prirodnih Satelita u Sunčevom Sistemu

Jupiter je peta po redu planeta od Sunca i najveća u Sunčevom sistemu. Masa Jupitera je oko 2,5 puta veća od zbira mase svih planeta u Sunčevom sitemu. Jupiter ima najviše prirodnih satelita. Do 2008. godine otkriveno je 63 satelita oko Jupitera. Posle Jupitera najviše satelita ima Saturn – 60.

Jupiter - Misterije Sveta

Jupiter – Misterije Sveta

Najsvetlija Planeta Sunčevog Sistema

Najsvetlija planeta je Venera druga po redu od Sunca. Ona je ujedno i najtoplija planeta jer temperatura na njenoj površini iznosi do 480 0C ( a mi se žalimo na vrućinu kad je 45oC).

Venera - Misterije Sveta

Venera – Misterije Sveta

Najmanja Planeta Sunčevog Sistema

Do 2006. godine najmanja planeta Sunčevog sistema bila je Pluton. Međutim posle njegovog svrstavanja u posebnu vrstu planeta (patuljaste planete), najmanja planeta Sunčevog sistema je Merkur sa prečnikom oko 4 800km.

Merkur - Misterije Sveta

Merkur – Misterije Sveta

Svemirski Pogrebi

Ako ne uspete da obiđete zanimljive lokacije u Svemiru dok ste živi, rezervišite sebi putovanje nakon smrti. Lansiranje u svemir pepela kremiranog pokojnika, zapakovanog u kapsulu veličine ruža za usne, predstavlja svemirski pogreb. Do 2004.godine izvršeno je 150 ovakvih sahrana.test.