", "url" : "/blog/tiyanak_i_tikbalang/2016-10-02-46", "publisher" : { "@type" : "Organization", "name" : "Mmedia Mreža", }, "aggregateRating" : { "@type" : "AggregateRating", "ratingValue" : "5", "bestRating" : "5", "worstRating" : "0", "ratingCount" : "1" } }

Legende i Mitovi

Tiyanak i Tikbalang

| 02.10.2016

Tikbalang je biće iz Filipinskog folklora kažu da vreba u planinama i šumama Filipina.

Opisan je kao polu konjsko polu ljudsko stvorenje i kažu da kada čučne njegova kolena su iznad njegove glave;ima konjsku glavu,telo čoveka i konjske noge.

Tikbalang plaši slučajne prolaznike tako što ih dovede na početku puta i igra se sa njima tako da se putnik vrati na isto mesto odakle je pošao bez obzira koliko daleko ga odvede.

Da bi se zaštitili od Tikbalanga ljudi nose odeću naopačke.Ima jedna izreka koja kaže da kada kiša pada iz čistog oblaka to znači da se Tikbalang ženi.Tikbalang uglavnom živi u mračnim šumama,napuštenim selima

Tikbalang

Tiyanak (tijanak) je vampirsko biće u Filipinskoj mitologiji ima oblik deteta.Takođe uzima oblik novorođene bebe i plače u dzungli kako bi privukao pažnju na slučajne prolaznike,Tiyanak takođe voli da otima decu od drugih ljudi.
Tiyanak je nastao iz priča Mandaya iz Mandanao,oni tvrde da je Tiyanak duša deteta koja je majka umrla pošto ga je dovela na svet.

Tiyanak

 test.