Glavna jela

Savršeno testo za picu u kućnim uslovima

Jedno od mojih omiljenih brzih jela koje obožavam, a i svi moji ukućani i prijatelji se oduševe kada im spremim je svkako domaća pica, a evo kako vi da spremite savršeno testo za picu kao iz restorana.

Glavna jela, Testa | Grofastična Kuhinja | 04.02.2021

250 ml mleka
50 ml ulja
prstohvat soli
dve kašičice šećera
25g svežeg ili 10g suvog kvasca
450g brašna + oko 50-100g za posipanje

Zagrejte 250ml mleka da bude toplo, ne vrele i ne da provri, već da bude toplo, sklonite sa vatre i u većoj posdi u kojoj ćete zamesiti testo sipajte toplo mleko, šećer, kvasac i kašika brašna. Ostavite sve 10min. da se dogodi hemijska reakcije odnosno da kvasac nadođe.Kada je kvasac nadošao promešajte i dodajte u sve to ulje, i 450g bršna, zamesite testo, prekrijte krpom i ostavite u toploj prostoriji da odstoji oko sat vremena.

Nakon sat vremena u zavisnosti u čemu ćete peći picu, meni ispadne od ovog testa 4 pice od 22cm koju obično pečem u okrlugloj tepsiji, ja podelim testo na 4 dela po oko 200g i onda  od tih oko 200g mi ispadnu taman 4 pice od 22cm.


Vi naravno ako pečete u tepsiji ili nečemu drugom većem ili manjem vi podelite testo kako želite. Podeljene delove testa prvo kružnim pokretima rukama razvijte koliko možete rukama, a onda uz pomoć oklagije nastavite da razvijate da testo bude tanko. Uvek prstima onako izbockajte razvijeno testo, ne da napravite rupe na testu već da samo onako ostavite otiske prstiju kako bi se što bolje ispeklo.


Pica bi trebalo da se peče na temperaturi od 400°-450° stepeni, vrlo kratko, pošto je to u kućnim uslovima neizvoljivo, rernu razgrejte na najvećoj mogućoj temperatiri.Ako pečete na 300° pocite oko 5-10 minuta, Ako pečete na temperaturi od 250° picu pecite oko 15 minuta. Takođe ako pečete na šporet na drva dobro ga založite da se razgori i razvije velika temperatura i pecite oko 10 minuta.