IT Svet

God Mode: Aktivirajte skriveni, vrlo koristan Windows 10 meni

Sve što je potrebno je da ispratite jednostavno uputstvo koje vas čeka u nastavku ovog teksta.

IT Svet | IT SVET | 23.01.2020

God Mode, iliti “božji režim”, je veoma zgodan način da dođete do ogromnog broja Windows komandi i podešavanja, raspoređenih unutar samo jednog prozora, pa će vam sve biti nadohvat ruke. Iako je God Mode funkcija prilično dobro skrivena unutar Windows 10 operativnog sistema, do nje ćete veoma lako doći, a sve se obavlja kroz samo dva jednostavna koraka. Sve što je potrebno je da ispratite jednostavno uputstvo koje vas čeka u nastavku ovog teksta.
 

God Mode: U dva poteza aktivirajte skriveni Windows 10 meni


God Mode se još naziva i Windows Master Control Panel, a postoji i u starijim verzijama Windows operativnog sistema, kao što su Windows 7 i Windows 8. Drugim rečima, ovo uputstvo će vam biti od koristi čak i ako iz nekog razloga još uvek ne koristite Windows 10.
 

Iako zbog naziva ove skrivene funkcije možete pomisliti da je ona namenjena isključivo naprednim korisnicima, istina je zapravo drugačija. Naime, God Mode će biti veoma koristan svim korisnicima Windows 10 operativnog sistema, pa čak i onim manje iskusnim, jer će znatno olakšati i ubrzati rad na računaru nudeći vam brz i jednostavan pristup svim podešavanjima – unutar samo jednog prozora.
 

Kako se aktivira Windows 10 God Mode?

Pre svega, uverite se da vaš korisnički nalog, koji koristite za prijavljivanje u Windows 10 operativni sistem, ima administratorske privilegije. Ukoliko imate mogućnost da na svoj računar samostalno instalirate programe, odnosno da samostalno uklanjate programe sa svog računara, bez potrebe da angažujete drugu osobu da to uradi pomoću svoje pristupne šifre, onda možete biti sigurni da imate administratorska prava i odmah možete preći na sledeći korak.
 

KORAK 1: Kliknite desnim tasterom miša na praznu površinu na vašem desktopu i odaberite komandu za kreiranje novog foldera (New -> Folder). Naravno, komandu za kreiranje novog foldera, tj. nove fascikle, možete zadati i na neki drugi način, ali smatramo da je ovaj najjednostavniji za većinu korisnika.

Komanda za kreiranje novog foldera u Windows 10 operativnom sistemu


KORAK 2: Novokreiranom folderu dajte sledeće ime i nakon toga pritisnite taster Enter na tastaturi:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Vodite računa da ime foldera koji ste upravo kreirali bude baš kao što smo naveli, to jest da ispred slova “G” na početku, kao i iza znaka za zatvorenu veliku (vitičastu) zagradu na kraju imena, ne bude nijednog suvišnog znaka – kao što su razmak ili tačka.
 

Davanje ime novokreiranom folderu


Ukoliko ste sve uradili kako treba, tj. ukoliko ste ispravno uneli ime foldera, na svom desktopu bi sada trebalo da vidite ovakvu ikonicu:
 

God Mode ikonica


Kliknite dva puta na ovu ikonicu i ispred vas će se pojaviti famozni God Mode prozor, unutar kojeg ćete videti mnoštvo opcija za podešavanje računara. Iako ih ima mnogo, sve opcije su uredno složene i raspoređene.
 

God Mode prozor na Windows 10 operativnom sistemu


Zahvaljujući God Mode-u, postavke Windows operativnog sistema vam nikada niće biti bliže. Konačno postoji to jedno mesto sa kojeg možete bez po muke i tumaranja po menijima pristupiti svemu – od funkcije za defragmentaciju hard diska i funkcije za podešavanje štampača, preko opcija za kreiranje rezervne kopije podataka, pa sve do naprednih opcija za podešavanje prikaza boja na monitoru ili opcija za kontrolu Windows servisa koji rade u pozadini. Naravno, ovo je samo kratak osvrt na sve funkcije koje vas čekaju u God Mode prozoru, a kojih u aktuelnoj verziji Windows 10 operativnog sistema ima tačno 202.
 

Koje podešavanje u Windows-u vi najčešće koristite, a da se do njega komplikovano dolazi? Pišite nam u komentarima i uživajte u God Mode-u, tj. koristite računar kao bogovi.