YouTube alati i saveti

Kako da vratite YouTube kanal, ako Vam je neko ukrao i kako da povratite izbrisane video snimke?

Sve je više prevaranata koji na razne načine i bez truda žele da Vam ukradu ono što ste Vi stekli, mnoštvo prevaranata dolaze iz INDIJE i na razne načine mogu da Vam na prevaru ukradu, odnosno da Vas skamuju, hakuju ili jednostavno ukradu Vaš youtube kanal, ali ne brinite uvek ga možete povratiti evo i kako.

YouTube Vesti, YouTube alati i saveti | YouTube svet | 14.07.2019

Kao što su mnogi upoznati sa našom zajednicom i sam vlasnik Mmedia Mreže je bio žrtva krađe kanala, kao i brisanja preko 600+ video sadržaja sa kanala od strane kradljivca. Ali kanal je nakon mesec dana borbe uspešno vraćen. Mnogi su se javljali sa sličnim problemom da im pomognemo da i oni vrate svoje kanale koji su ukradeni, tako da samo odlučili da i javno napišemo šta treba da uradite kada dođe do krađe.


Piše Nenad M

Kada mi se dogodila krađa taj osećaj da više nemate pristup svom kanalu na kome ste godinama radili i ulagali svoje vreme i trud je jako težak i sama činjenica da ne znate da li ćete kanal ikada više videti je užasan. Verujem da ako čitate ovaj tekst i vi imate takav osećaj jer se i Vama slično dogodilo. Ali ne brinite možete ga vratiti bez problema.

Ovo je ono što se meni dogodilo, ne baš klasična krađa. Mnogi ne znaju da YouTube ima vrlo jak sistem backup-a i jako ozbiljno shvata kada dođe do krađe i sličnih radnji. Svaki video snimak koji uploadujete i ako neko vam ukrade kanal i obriše  neki video snimak, youtube može sve povratiti, jer youtube ima backup bazu gde čuva svaki obrisani video snimak i do GODINU DANA, tako da ako VAM je neko oteo kanal i obrisao snimke, ne brinite jer možete vratiti i kanal i video snimke.


Kako da povratite YouTube kanal

Najlakše je vratiti kanal koji je partner sa youtube-om, odnosno youtube kanal koji je povezan sa ADSENSE nalogom. Ako ste kanal monetizovali odnosno povezali sa ADSENSE platformom, youtube Vas smatra partnerom i posvećuje posebnu pažnju takvim kanalima kada je tehnička pomoć u pitanju, jer je lakše utvrditi valsništvo kanala, to ne znači da ako niste povezani sa ADSENSOM da ne možete povratiti kanal, upravo suprotno, možete samo cela procedura će biti brža oko utvrđivanja vlasništva ako Vam je povezan ADSENSE.


PRVI KORAK
Nakon što ste utvrdili da Vam je kanal obrisan, ukraden ili da jednostavno nemate više pristup njemu uradite prvo sledeće:

-Nemojte paničiti.
-Proverite da li ste podatke za logovanje koje ste uneli ispravni.
-Pokušajte da resetujete lozinku

Ako ništa od ovoga ne pomogne e onda kontaktirate YouTube na sledeći način, prvo da kažem da meni kada se to dogodilo ja sam imao pristup svemu samo moj kanal se nije više nalazio na mom google nalogu, a imao sam pristup i gmailu i google nalogu i svemu, tako da ovaj prvi korak sam automatski preskočio i krenuo na drugi korak a to je:

DRUGI KORAK
Ovo je važan korak jer morate komunicirati sa tehničkom podrškom youtuba i objasniti im šta se sve dogodilo. VRLO JE VAŽNO DA ZNATE PRE NEGO ŠTO POKUŠATE DA IH KONRAKTIRATE Podrška ne odgovara neradnim danima dakle, ne rade SUBOTOM I NEDELJOM tako da ako ste poslali poruku u PETAK odgovor će Vam stići najverovatnije u PONEDELJAK, obično odgovaraju odmah sutra i to u ranim jutarnjim časovima, ali nekad zna da potraje zato je jako bitno da ih NE SMARATE jer će vas staviti u SPAM listu i nikada nećete dobiti odgovor. Kada pošaljete MEJL sačekajte da VAM odgovore pa onda VI ponovo pošaljite vaš odgovor, nemojte im slati poruku za porukom ili primer ''KADA ĆETE ODGOVORITI, NE MOGU VIŠE DA ČEKAM, POŽURITE, ČEKAM NEDELJU DANA DA MI ODGOVORITE'' i slično jer u tom slučaju ćete završiti u SPAM BAZI, zato budite strpljivi. Ovo je jako važno da znate jer ako ih budete spamovali i bombardovali SPAM nećete dobiti odgovor, takođe vrlo je važno da im PIŠETE NA ENGLESKOM JEZIKU! Jer ako im budete pisali na SRPSKOM ili bilo kom BALKANSKOM jeziku shvatiće kao uznemiravanje i nećete dobiti odgovor jer ne razumeju jezik.
Ako ne znate dobro sastavljati mejlove na engleskom javite se na forumu ovde, pa Vam ja pomoći.


E sada kako da kontaktirate youtube, zavisi od toga da li ste scamovani ili ste hakovani, koliko ste imali subova, da li ste bili povezani sa ADSENSOM, ali evo dva načina. UVEK prvo pokušajte prvi način ako Vam taj način kontaktiranja youtuba nije dostupan onda idite na opciju dva.

OPCIJA 1 - Kako kontaktirati youtube

-Ako imate pristup google nalogu, ulogujte se na nalog i idite na ovaj LINK .

-Zatim kliknite na opciju (DOBIJTE PODRŠKU) slika.

-Izaberite jedan od ponuđenih jezika za podršku, preporučujem engleski (slika).

-Ako Vam je youtube već bio na ENGLESKOM onda će Vam odmah pisati GET SUPPORT (slika).

-Kada ste kliknuli na GET SUPPORT, pojaviće Vam se opcije za pomoć kreatorima, važno je da znate da ova opcija nije dostupna svima, već samo kreatorima, i opciju dobijate kada ispunite određene uslove, u slučaju da nemate ovu opciju onda idite na OPCIJU 2 za kontaktiranje, ako ipak imate onda idite na GET SUPPORT pa na Channel & video features (slika).

-E sada ovde imate dve opcije za kontaktiranje preko uživo chata sa operaterima ili preko e mail-a , ja preporučujem preko mejla, jer uživo operateti Vam neće baš pomoći oko toga i prosledi će Vam opet da se čujete preko mejla, tako da nemojte gubiti vreme sa operaterima Već idite direktno na kontakt preko mejla, dakle izaberite opciju  Send us an email. (slika).

-Kada ste kliknuli na kontakt preko mejla, popunite tražene podatke i pod ''How can we help you? *'' Ukratko napišite na ENGLESKOM da Vam je kanal ukraden i da nemate više pristup njemu, takođe u kratkim crtama objasnite kako se to dogodilo. VAŽNO: ako ste kanal pokušali da prodate i slično pa VAS je neko skamovao zbog toga TO NEMOJTE POMINJATI YOUTUBE-u već recite da VAM je jednostavno ukraden da nemate pristup njemu i slično. Ako Vam je potrebna pomoć oko sastavljanja mejlova pišite mi na forumu.

-Ok kada ste poslali mejl, sada čekate odgovor u sledećem mejlu će Vam tražiti da im potvrdite vlasništvo tako što će tražiti ID ADSENSA, Vaše ime pitaće VAS da vam je obrisan neki video, pitaće Vas kada se to dogodilo, ne morate tačan datum da kažete već približno ako ne znate baš tačno i tako samo pratite korake koje VAM budu slali mejlom i odgovarajte na njih, zatim će oni pokrenuti istragu koja može trajati oko 20tak dana , jer će im toliko trebati da utvrde vlasništvo i da Vam sve povrate, nemojte ih smarati i požurivati već budite strpljivi.OPCIJA 2 - Kako kontaktirati youtube

Ako ste pokušali da ih kontaktirate kao što sam Vam objasnio iznad, ali nemate opcije za kontakt jer ne ispunajvate uslove, onda Vam preostaje da ih direktno kontaktirate. Ali prvo proverite da li možete da ih kontaktirate na način iznad koji sam objasnio. Direktno na mejl ih kontaktirate tako što im šaljete mejl na adresu: [email protected] U naslovu mejla napišite ''KRAĐA KANALA'' a u mejlu ukratko opišite šta se dogodilo, Prvo navedite adresu vašeg youtube kanala, vaše ime i prezime, ime kanala, približan ili tačan datum kada se to dogodio i onda ukratko opišite kako se to dogodilo.  Budite kulturni u mejlu i koristite vaše PRAVE podatke.


U sledećem mejlu će Vam poslati prateće informacije i korake za potvrdu vlasništva koje treba da popunite. Ako Vam treba pomoć oko sastavljanja mejla pišite mi na forumu u temi.