Vesti o Youtuberima

PewDiePie UMEŠAN U PUCNJAVU NA NOVOM ZELANDU? Terorista je pre masakra uradio neobičnu stvar

Kompanije Google, Facebook i Twitter našle su se pod nadzorom zbog ekstremističkog sadržaja na njihovim platformama, pošto je pucnjava na Novom Zelandu, u kojoj je ubijeno najmanje 49 osoba, uživo prenošena putem video snimka, koji je masovno deljen na internetu.

YouTube Vesti, Vesti o Youtuberima | 29.03.2019

Google, Facebook, YouTube, Instagram, Reddit i Twitter pod nadzorom zbog snimka napada na džamiju na Novom Zelandu. PewDiePie uvučen u sve ovo, takođe

 

Snimak napada na dve džamije uživo je prenošen na Facebook mreži, a potom su ga korisnici te društvene mreže delili na drugim platformama, prenosi Rojters. Nakon pucnjave, oglasili su se Facebook, Twitter i YouTube, navodeći da rade na uklanjanju snimaka. "Policija nas je upozorila na video snimak na našoj mreži ubrzo nakon što je počeo prenos uživo i mi smo brzo uklonili naloge napadača na Facebook-u i Instagram-u, kao i snimak", navode iz najveće društvene mreže na svetu dodajući i da rade na uklanjanju iskazivanja podrške ili pohvala tom zločinu i napadaču.
 

Sa Twitter mreže poručuju da sarađuju sa organima vlasti kako bi olakšali istragu u vezi sa napadima na džamije.

I kompanija Alphabet, koja je vlasnik YouTube mreže i Google kompanije, saopštila je da radi na uklanjanju bilo kakvih nasilnih snimaka.


Međutim, kako navodi Rojters, nekoliko sati nakon napada, kopije snimaka su i dalje bile dostupne na Facebook, Twitter, YouTube mrežama, kao i na Instagram i WhatsApp aplikacijama, koji su u vlasništvu Facebook kompanije. Na snimcima se vidi kako se napadač vozi do jedne džamije, ulazi u nju i počinje da puca na ljude, koji se nalaze unutra.


Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka. Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu, koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Facebook ubrzo obrisao. Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid pozvao je nakon napada na Novom Zelandu kompanije, koje posluju na društvenim medijima, da preduzmu akcije, kako bi zaustavile ekstremizam na svojim kanalima.