Zanimljivosti

Deset „pametnih“ tinejdžerskih filmova

Bilo da su tinejdžeri smešteni u centar radnje, ili predstavljaju ciljnu grupu, ovakve filmove bije glas da su vrsta lake zabave. Likovi su površno napisani, često ukalupljeni u već postojeće modele – setimo se samo glupih sportista, zlih navijačica i štreberke „ružnog pačeta“ iz američkih limunada ovog tipa.

Zanimljivosti | Zabava - Teme | 23.04.2018

Bilo da su tinejdžeri smešteni u centar radnje, ili predstavljaju ciljnu grupu, ovakve filmove bije glas da su vrsta lake zabave. Likovi su površno napisani, često ukalupljeni u već postojeće modele – setimo se samo glupih sportista, zlih navijačica i štreberke „ružnog pačeta“ iz američkih limunada ovog tipa.

 

Dijalozi vrve vulgarnim šalama, recikliranim iz filma u film, a radnja je najčešće fokusirana na surov svet srednje škole ili fakulteta

 

Stiče se utisak da su tinejdžeri kao publika vrlo potcenjeni, tj. da ne mogu da se „izbore“ sa nešto ozbiljnijom tematikom, pa ćemo ovom listom pokušati da „ispravimo nepravdu“ i ponudimo izbor filmova koji izlaze iz okvira žanra i imaju nešto drugačije da ponude.

 

1. Lady Bird (2017)

 

Upravo je ovaj film nezavisne produkcije, američke rediteljke Grete Gervig, poslužio kao inspiracija za pisanje teksta.

 

 

Nominovan je u čak pet kategorija u trci za Oskara, a Sirša Ronan za svoje tumačenje protagonistkinje Lady Bird osvojila je nagradu Zlatni Globus. Samoprozvana Lady Bird (ladybird – bubamara, eng) provodi poslednju godinu katoličke srednje škole u Sakramentu, nimalo uzbudljivom kalifornijskom gradu. Suočena je sa izborom fakulteta, a, budući da potiče iz niže srednje klase, nema baš mnogo opcija koji neće podrazumevati roditeljsku žrtvu.

 

Iako radnja filma ima neke predvidive elemente i par pomalo stereotipnih likova, film se od drugih slične tematike izdvaja upravo po tome što u krupan plan stavlja odnos roditelj-dete, ali i život u provinciji, koji može biti poguban po osetljive, umetnički nastrojene tinejdžere koji su ubeđeni da ih svet „tamo negde“ čeka.

 

2. Juno (2007)

 

Kao i Lady Bird, i Džuno se oseća neshvaćenom u provinciji u kojoj odrasta. Ona je ekscentrična šesnaestogodišnjakinja, koja sebe smatra mnogo zrelijom od svojih vršnjaka.

 

Problem sa kojim se suočava mnogo je ozbiljniji od izbora fakulteta, a to je –maloletnička trudnoća. Nakon traumatične posete klinici za abortus, odlučuje da rodi dete i da ga na usvajanje, te je film u stvari hronika jedne godine Džuninog života.

 

 

Takođe snimljen u nezavisnoj produkciji, ovaj film je nakon izlaska doživeo vrlo pomešane kritike. Neki ga smatraju površnim i isforsirano duhovitim, ali drugi misle da je u pitanju jedan vrlo emotivan, intiman i odlično odglumljen prikaz delikatnog procesa sazrevanja, koje sa sobom nosi prihvatanje toga da nisi ti uvek baš najpametniji.

 

3. The Perks of Being a Wallflower (2012)

 

Kod nas preveden kao Čarlijev svet, ovaj film bavi se srednjoškolskim danima mladića, koji je nedavno doživeo samoubistvo najboljeg prijatelja. Čarli je veoma introvertan, a dijagnostifikovana mu je i duševna bolest, te mu sve to otežava ostvarivanje odnosa u društvu.

 

 

Ovo je vrlo iskren film, obojen melanholijom, „začinjen“ odličnim saundtrekom, koji na vrlo potresan način objašnjava zašto je adolescencija jedno od najlepših, ali i najbolnijih životnih doba.

 

Često se nalazi na listama ovog tipa, upravo zato što se ne boji da pokaže kako traumatičan prvi susret sa alkoholom, drogom i seksom zapravo može da bude za nežno, krhko i nedovoljno psihički zrelo tinejdžersko biće.

 

4. Ghost World (2001)

 

Ovaj film sa početka milenijuma više se pamti kao film gde je prvu veću ulogu ostvarila Skarlet Johanson, nego kao vrhunsko kinematografsko delo. To je šteta, zato što je u pitanju zaista fantastičan film o odrastanju, čiji je centralni motiv prijateljstvo između glavnih junakinja – Inid i Rebeke, koje je stavljeno na probu nakon što njih dve maturiraju.

 

 

Inid je „otkačenija“, pesimističnija, slobodnija i dominantnija, dok je Rebeka više njen tihi pratilac u zajedničkim avanturama. Epizodnu ulogu u filmu ostvaruje i čuveni Stiv Busemi, popularno poznat kao „glumac koji nema nijedan loš film“.

 

Najveća vrednost filma leži u vrlo detaljnom, ali opet nenametljivom prikazivanju onog osećaja kada svi od tebe očekuju da znaš šta želiš od života, čime želiš da se baviš, a ti ne samo da ne znaš, već ti se sve čini bezvrednim. To je situacija koju doživljavaju mnogi tinejdžeri i zaslužuje da joj se posveti pažnja.

 

5. Donnie Darko (2001)

 

Žanrovski određen prvenstveno kao naučna fantastika, film Doni Darko je slojevita priča u čijoj osnovi leži adolescentska potraga za identitetom, strah od usamljenost i osetljivost na okrutnost sveta.

 

 

Ovo je jedan od onih filmova koji ne dozvoljavaju gledaocu da se ulenji, budući da deluje kao zagonetka. Gledalac mora da iznosi svoje pretpostavke da bi pokušao da objasni šta se dešava.

 

Doni, glavni junak, je srednjoškolac koji redovno posećuje psihijatra zbog šizofrenih epizoda, u toku kojih mu se priviđa Frenk, čovek obučen u monstruozan kostim zeca, koji ga navodi da počini niz zločina. Iako film ima naizgled mračnu premisu i ton, dočarava zaista širok spektar emocija i vredi ga gledati više puta i iz različitih perspektiva.

 

6. The Virgin Suicides (1999)

 

Saubistvo nevinosti, debitantski film Sofije Kopole, jedan je od onih filmova koji nose skrivenu snagu i ostaju sa gledaocem dugo nakon gledanja. Radnja filma smeštena je u naizgled idilično američko predgrađe i odvija se sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Nastao po istoimenoj knjizi, film prati odrastanje prelepih sestara Lizbon, nakon samoubistva najmlađe – Sesilije.

 

 

Ispričan iz perspektive nekolicine dečaka opčinjenih sestrama, jedan je od onih filmova koji možda više pažnje polažu na samu estetiku, ali ovde je to odlična formula. Kopola je uspela da u sat i po vremena trajanja filma gledaoca navede da teskobu odrastanja u predgrađu, u ekstremno religioznoj i konzervativnoj porodici oseti na svojoj koži i poželi da uskoči u film i sam pokuša da spasi sestre.

 

7. Fish Tank (2009)

 

Za razliku od idiličnog američkog predgrađa sestara Lizbon, radnja filma Fish Tank (Akvarijum) odvija se u siromašnom londonskom, koje konotira socijalne stanove, nasilje i osećaj beznadežnosti.

 

 

U centru priče je Mia, petnaestogodišnjakinja koja slobodno vreme provodi sama, plešući uz rep muziku po napuštenim stanovima. Ona vidi ples kao nešto što će joj omogućiti da pobegne iz geta, ali i kao preko potrebni odbrambeni mehanizam. Podršku joj pruža Konor, dečko njene majke, u kog se zaljubljuje, a on to na grub način iskorišćava.

 

Fish Tank je odličan primer toga kako se nezavisna evropska kinematografija ne boji da pokaže stvari onakvim kakve jesu, bez holivudskog ulepšavanja. Film može biti naročito zanimljiv i poučan tinejdžerima sa ovih prostora, zato što, nažalost, prikazuje okruženje slično onom u kome odrastamo.

 

8. Tutta la vitta davanti (2009)

 

Ceo život pred tobom je lagana i optimistična italijanska komedija. Film prati Martu, entuzijastičnu devojku koja je tek završila fakultet, ali, budući da je studirala filozofiju, jedina opcija joj je posao u kol centru.

 

Otkriva da je svet kol centra daleko luđi i fanatičniji nego što je zamišljala i počinje da preispituje životne odluke, a pogotovo izbor fakulteta.

 

 

Ovo je film koji posebno preporučujem maturantima, koji se nalaze pod velikim pritiskom da odaberu pravi fakultet, a to je u većini slučajeva jedino onaj koji može da im omogući siguran i stabilan posao. Da li je to baš tako i da li baš sve može da se isplanira, glavne su teme kojima se film bavi.

 

9. Jeune et jolie (2013)

 

Čuveni francuski reditelj Fransoa Ozon dosta je rizikovao sa filmom Mlada i lepa, zato što je odabrao vrlo osetljivu tematiku – tinejdžersku seksualnost. Prelepa Izabel, sedmnaestogodišnja protagonistkinja filma, nakon letovanja sa roditeljima na kojem je izgubila nevinost, započinje tajni život kao elitna prostitutka.

 

 

Ona je devojka iz više klase, živi sa vrlo slobodoumnom majkom i očuhom, voli književnost i planira da studira na Sorboni, te nema nijedan očigledan motiv za bavljenje prostitucijom. Ne troši novac koji zaradi, očigledno ne uživa u „poslu“i ceo film gledalac se pita šta je to što je tera da se tako ponaša.

 

Bilo da je to adolescentski bunt, želja za bekstvom od rutine, urođena ljudska potreba za igranjem igara, ili neki potpuno drugi razlog, činjenica je da se većina tinejdžera bori sa ovakvim osećanjima, samo to iskazuje na različite načine.

 

Vrednost filma leži u tome što ne zauzima osuđivački stav, ne pokušava ni da pruži odgovore nego razumevanje i prihvatanje, nešto što svim tinejdžerima treba.

 

10. Y Tu Mamá También (2001)

 

Meksički film I ja tebi kevu, analogno sa malopre pomenutim Svetom duhova, u centar priča stavlja ovog puta muško mladalačko prijateljstvo. Tenok i Hulio, mladići iz različitih društvenih klasa, provode letnji raspust dosađujući se, sve dok na raskošnoj svadbi Tenokovog rođaka ne upoznaju Luizu, u koju se obojica zaljubljuju.

 

 

Na prevaru je navode da krene sa njima na kratko putovanje do obale mora, ali umesto da putovanje bude savršeno, kao što su zamišljali, na površinu isplivavaju ljubomora, rivalstvo, gordost, tvrdoglavost, ali i kompleksi i nesigurnosti, svi oni problemi koji pogađaju mladiće u tom osetljivom dobu praćenom „divljanjem hormona“.

 

Premda na površini deluje kao komedija, komičnost filma ovde služi samo kao sredstvo kojim gledalac lakše može da prihvati snagu problema koje film obrađuje, kako društvenih i političkih, tako i filozofskih, poput čuvene potrage za smislom života, nimalo strane tinejdžerima.⚠️  Mmedia Mreža magazinski deo je otvorenog tipa i svako ko želi može objaviti članak ili vest. Članci u kojima nije naveden autor objave, mmedia mreža ne može snositi odgovornost za objavljeni sadržaj. U slučaju da naiđete na sadržaj koji iz bilo kog razloga smatrate neprikladnim molimo Vas da nam ga prijavite putem forme na ovom linku.