• Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Grimm  
Mmedia Mreža/Portal - Forum » Svet Misterija » Misterije i Legende » Kalemegdan i ono ispod njega
Kalemegdan i ono ispod njega
Grimm Offline
62 posta
Reputacija: 2
Pokloni: 3
Datum: Petak, 16.08.2019, 20:44 | Post # 1
Kalemegdan je oduvek bio uporište mnogih priča, događaja i misterija. Mnoge od njih nastale su tako što niko nije umeo da ih objasni ili prosto radi većeg interesovanja posetilaca. Neke priče i legende zvuče realno, ali ima i onih drugih u koje naš razum odbija da poveruje. Neke od poznatih priča o Kalemegdanu odnose se na tursko blago uzidano u zidove Barutane, razna stvorenja u kalemegdanskim lagumima i katakombama, mračnim silama koje vladaju oko "Pobednika", i teoriji koja nikada nije bila dokazana a u vezi je sa tunelom ispod reke koji spaja Kalemegdan sa Zemunom.

Ono što je ipak oduvek najviše privlačilo pažnju, to su svakako legende o Rimskom bunaru. Mada stručnjaci kažu da niti su ga izgradili Rimljani niti je to uopšte služilo kao bunar, jer su ga izgradili Austrijanci (od 1717. do 1731). Ovaj bunar su neki nazivali i "pupak sveta" i verovali da je to mesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svet.

Mnoga surova i jeziva ubistva su se odigrala upravo ovde i u vezi su sa Rimskom bunaru. U zaveri koja se odigrala 1494, kada je Beograd bio neosvojiv cilj Turaka, otkriveno je 37 hrišćana koji su za veliki novac hteli da prodaju Kalemegdan osvajačima. Njima je ubrzo presuđeno i svi osuđenici su konopcima spušteni na suvo dno bunara. Tek kada su poludeli od gladi, bačeni su im noževi da se međusobno poubijaju i prožderu, što je veoma surova i jeziva smrt. Ovaj bunar je bio inspiracija mnogim stranim režiserima za filmove, a sve ono što krije ostaje sačuvano tu kao najveća misterija Kalemegdana.

Čuvena Stambol kapija koja se nalazi na Kalemeganu nekada je bila poznata kao mesto gde su Turci na brutalan način nabijali Srbe na kolac. Nebojšina kula je takođe bilo mesto na kom su bili zatočeni i do smrti mučeni mnogi zatočenici.

Barutana je veštačka pećina koja je sagrađena za vreme Austrougara. Smatra se da su mnogi istorijski eksponati koji su se tu nalazili uništeni prilikom satanističkih obreda. Ovde se takođe nalaze mnogi prolazi i hodnici koji još uvek nisu adekvatno istraženi, jer uslovi za to nisu obezbeđeni. Važi legenda da su unutar zidova barutane Turci uzidali zlato, što takođe nikada nije dokazano, ali nije ni sprečilo mnoge beskućnike da ove zidove grebu ne bi li uspeli da dođu do zlata,

Ubedljivo je najviše priča vezano za Rimski bunar i one su te koje fasciniraju sve slušaoce. Danas je on nakon nekoliko godina ponovo otvoren za sve posetioce koji imaju dovoljno hrabrosti da saslušaju sve jezive priče o njegovom poreklu i trajanju. Ljude je oduvek privlačila misterija, horor priče za koje se ne može sa sigurnošću reći da li su istinite ili samo plod nečije jezive mašte. Ono što je sigurno, Kalemegdan je prepun ovakvih legendi i misterija. Mnoge katakombe, podzemni tuneli, lavirint pun čudnih dešavanja, izazivaju jezu kod svakoga ko veruje barem malo da postoji neka tajanstvena sila.

Sta vi mislite da li je ovo istina?
Vi koji ste iz Beograda pisite da li je ovo istina i da li ovo zaista postoji? I vredi li doci i obici ovako nesto?
Dodaci: 3645058.jpg (137.8 Kb)
Profil
ViktorC Offline
Urednik
6 postova
Reputacija: 0
Pokloni: 0
Datum: Utorak, 25.02.2020, 04:01 | Post # 2
.

Added (25.02.2020, 04:01)
---------------------------------------------
Grimm, .

Added (25.02.2020, 04:01)
---------------------------------------------
.

Added (25.02.2020, 04:02)
---------------------------------------------
k

Profil
Mmedia Mreža/Portal - Forum » Svet Misterija » Misterije i Legende » Kalemegdan i ono ispod njega
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: