Nauka i Tehnologija

Zbog ovoga sam BUDAN DO SMRTI - Fatalna Familijarna Insomnia (VIDEO)

Neprospavana noć ili dve zbog posla ili provoda ne mogu da budu fatalne, ali meseci garantuju sigurnu smrt

Nauka i Tehnologija | Misteriozne teme | 10.04.2021

Često ljudi ostaju budni zbog nekih obaveza ili briga. Ali, ima i onih koji ostaju budni mesecima zbog retke bolesti poznate kao fatalna porodična insomnia (FFI).
 

Silvano je napunio 53 godina kada je na krstarenju osetio čudne simptome koji su ga zabrinuli. Primetio je da su mu zenice neprirodno male, a vid zamagljen. Ne bi bio toliko zabrinut da iste simptome nije primetio kod svog oca i dve sestre na početku misteriozne bolesti koja ih je usmrtila.
 

Odlučio je da se posle povratka sa putovanja podvrgne pregledima, ali ono što je saznao samo ga je dotuklo.

 

"Rekli su mi da ću prestati da spavam i za osam ili devet meseci ću biti mrtav. Uverili su me u to kada sam nacrtao moje porodično stablo i u svakoj generaciji uočio nekoga ko je umro na misteriozan način", rekao je Silvano.
 


 

Kao što je i predvideo, Silvano je umro par godina kasnije. Mozak je donirao u naučne svrhe ne bi li lekari utvrdili kako da se bore sa ovom bolesti. Njegova porodica je sada svesna da postoji genetska predispozicija da se ova bolest aktivira kod nekog od njih u bilo kom trenutku, piše BBC.
 

Bolest ove porodice datira još od 18. veka, ali su oni odlučili da ne dozvole da žive u strahu i bolest su negirali sve dok Silvano nije rešio da se tome posveti. Nakon njegove smrti mozak je poslat na Univerzitet Bolonja radi ispitivanja, ali to nije moglo da pomogne dvojici rođaka koji su umrli od iste bolesti nedugo nakon njega.


 


 

Ispitivanje mozga je pokazalo da je genetska mutacija dovela do oštećenja mozga, a da se simptomi javljaju u srednjem dobu. Protein prion se gomila u pojedinim delovima mozga i truje neurone u delu zaduženom za kontrolu telesne toplote, krvnog pritiska, otkucaje srca i otpuštanje hormona zaduženih za osećaj prijatnosti u telu. Kada je ovaj deo oštećen dolazi do insomnije jer je sve u organizmu zaduženo za spavanje poremećeno i telo prima signale da treba da ostane budno.
 

Istraživanja u ovoj oblasti bude nadu da se bolest, koja pogađa 40 porodica širom sveta, može izlečiti. Problem je u tome što članovi porodica odbijaju da rade analize i da saznaju da li boluju od ove bolesti jer ne žele da žive u strahu. Ovako znaju da su im šanse za dug i lep život 50-50.
 

Silvanova rođaka otkrila je da godinama, još od kako je bila dete, ulazi u sobu svoje majke dok spava da proveri da li ona stvarno spava ili se samo pravi kako je ne bi zabrinula.