Zanimljivosti

24h pornografije na RTS-u , landarali PENISI u uživo prenosu! (FOTO/VIDEO)

Skandaloznom predstavom "Olimp: U slavu tragedije" sinoć je otvoren 52. Bitef, a prenos golotinje išao je direktno na RTS 3! Gledaoci su bili šokirani kada su u subotu oko 22 sata na Trećem programu Javnog servisa ugledali potpuno gole ljude na sceni

Kratke uvrnute vesti, Zanimljivosti | Zabava - Teme | 25.09.2017

Predstava Jana Fabra "Olimp" kojom je počeo 51. Bitef, privukla je veliku pažnju javnosti u Srbiji. U početku zato što traje 24 sata bez prestanka, ali sad i zato što u njoj ima scena u kojima potpuno goli muškarci igraju "sirtaki". I to nije sve. Trenutak u kom jedan muškarac drugom liže anus, uz prenos na RTS-u, izazvao je razne komentare.

Na društvenim mrežama ima duhovitih, ali i onih veoma besnih komentara. Izgleda da je mnogima za sve kriv RTS koji se usudio da direktno prenosi golišave scene.

- "Olimp" je specifična stvar, funkcioniše na više nivoa, zahteva i neko predznanje. Festivalska predstava. Ako vas vređa, promenite kanal - napisala je na tviteru Staša Koprivica, pozorišni reditelj, dramski pisac i scenarista.

Njeno objašnjenje, međutim, palo je u vodu kada je na red došla scena lizanja anusa: Izdvojili smo samo neke od komentara revoltiranih gledaoca: - Pa da li je ovo normalno prikazivati na državnoj televiziji?! - Umetnost je izgubila kontakt sa realnošću. Iza ovog baje niže se kolona.

Desetominutne ovacije za "Olimp"

Desetominutnim stojećim ovacijama publika je u skoro punoj sali Sava Centra pozdravila ansambl 24-časovne predstave "Olimp: U slavu kula tragedije" proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra.

Spektakularnim plesom svih 27 izvodjača prekrivenih bojom, završena je predstava koja je počela u subotu u 18 sati i bez prestanka trajala 24 sata.

Brz ritam i ples izvodjča publika je na nogama pratila aplauzom, a pre gašenja svetla na sceni, četiri glumice bez odeće poručile su: "Ostavite se moći, uživajte u sopstvenoj tragediji. Diši, samo diši i zamisli nešto novo".

Usledile su desetominitne ovacije i činilo se da publika i dalje nije umorna te je vraćala izvodjače na scenu više puta.

Jedna od posetiteljki se okrenula ka Fabru koji je predstavu pratio iz poslednjeg reda sa svojom tehničkom ekipom i rekla "Hvala".

Predstavnici Bitef festivala su dobijali čestitke za realizaciju do sada najzahtevnije produkcije, a čuli su se i komentrari "posle ovoga ne moram više ništa da gledam".

Predstava se zasniva na celokupnoj grčkoj mitologiji iz Homerovih epova i tragedija Eshila, Sofokla i Euripida, a izvodjači su tokom 24 časa prevazilazili sve granice svoje fizičke izdržljivosti.

Najazahtevnije scene, koje su trajale do iznemoglosti izvodjača, dovodeći ih do transa, publika je bodrila glasnim aplauzom.

Sala je bila polupuna i tokom noći, a zahvaljujući televizijskom prenosu, Bitef je ovoga puta bio dostupan ljudima širom Srbije.

Gola tela, orgije, krvavi zločini, slavlje Dionizija, sukob sa bogovima, heroizam, sve je to činilo jedinstven spektakl "Olimp", u kome je Fabr objedinio niz žanrova.

Pozorišni stvaraoci, koji su pratili predstavu, ističu da je "Olimp" "spomenik ljudskoj izdržljivosti", teatar koji "iritira, ljuti, ponižava, stvara odbojnost i koji budi", "povratak pozorištu", u kome izvodjači sa ogromnom strašću, mahnitošću igraju i izazivaju divljenje.

"Olimp", koji je po oceni pojedinih kritičara promenio istoriju savremenog teatra, svečano je otvorio 51. Bitef festival.

Beogradsku publiku do 30. septembra na "Epskom putovanju" očekuje još pet predstava - "Biblija, prvi pokušaj" i "Carstvo nebesko" Jerneja Lorencija, "Sneg" i "Istrebljenje" Ersana Mondtaga i "(Sa)slušanje" Amira Reze Kuhestanija.Izvor: rts, blic, kurir, informer, alo |
Bili007
bože spasi nas od zla
  • 25.09.2017