PayPal

Kako da uradite DISPUT novca na PayPal-u

Ako ste kupovali ili plaćali nešto online putem paypal-a, pa Vam prodavac usluge ili fizičkog proizvoda nije dostavio isti ili je dostavio ali nije dostavio baš ono što je pisalo da kupujete u tom slučaju možete izvršiti disput novca.

PayPal | Platni procesori | 29.09.2017

Piše: Nenad Mijatović

Ako ste kupovali ili plaćali nešto online putem paypal-a, pa Vam prodavac usluge ili fizičkog proizvoda nije dostavio isti ili je dostavio ali nije dostavio baš ono što je pisalo da kupujete u tom slučaju možete izvršiti disput novca.

Paypal ima strogu politiku o zaštiti pa u slučaju da Vas je neko od koga ste kupili nešto bukvalno rečeno ''zeznuo'' možete povratiti svoj novac jednostavnim disputom.

 

Kako se radi disput?

 • Ulogujte se na svoj paypal nalog.
 • Pronađite transakciju koju želite da disputujete.
 • U samoj transakciji kliknite na opciju ''Report an issue''

Kada ste to uradili sada je potrebno da navedete razlog zašto vršite disput, imate tri ponuđena razloga izaberite jedan.

 • I didn’t receive an item I purchased - Ovo izaberite u slučaju da Vam prozvod ili usluga koju ste kupili uopšte nije dostavljena. Ovo takođe važi i za napr. ako ste uložili novac u neki revenueshare sajt , pa nakon toga niste uspeli da isplatite isti takođe to se računa kao da Vam usluga za koju ste platili nije dostavljena.

 

 • I received an item that’s significantly not as described - Ako ste kupili nešto što Vam je dostavljeno napr. u drugoj boji ili ne uklapa se sa opisom proizvoda koji ste kupili. Napr. ako ste kupili patike koje su Vam opisane da imaju plave šare na desnoj strani, a stigle su Vam patike koje imaju šare na levoj strani ili prosto nisu u boji koja je pisala u opisu, možete zatražiti Vam se vrati novac, ili deo novca ili ako je proizvod opisan da je nov a Vi ste utvrdili da je proizvod koršićen. Napr. kod nekih sajtova za online zaradu, ako je recimo na sajtu pisalo da ako uložite 10$ sa paypala za 30 dana će Vam se vratiti 15$.. a ispostavi se na kraju da Vam se nije vratilo toliko isto možete tražiti disput jer to isto spada pod opcijom ''nisam dobio/la ono što sam platio/la''.

 

 • I want to report unauthorized activity - Na paypalu imate mogućnost da se pretplatite na neki proizvod ili uslugu, kada se pretplatite ta usluga Vam se automatski naplaćuje preko paypal-a mesečno, nekada se dogodi da neki sajtovi na preveru Vam automatski autoratizuju vaš paypal i pretplate Vas na nešto a da Vi i niste svesni da ste pretplaćeni, u tom slučaju birate ovu opciju kako bi ste prijavili takve radnje i povratili novac koji Vam je na prevaru uzet mesečnom pretplatom.

 

 • Kada ste izabrali jednu od ovih opcija, sada je potrebno da opišete šta se tačno dogodilo i zašto tražite da Vam se novac vrati, budite iskreni i opišite šta se tačno dogodilo, kod prve opcije ako Vam naručeni proizvod ili usluga nisu dostavljene dovoljno je da napišete kao se zove proizvod ili usluga koju ste naručili ostavite link do tog proizvoda u slučaju da je sajt nestao, izbrisan ili prosto ispario kao što se dešava pa ne možete poslati tačan link Vi onda ostavite samo adresu sajte gde ste kupili to što ste kupili i napišite da Vam proizvod nije stigao, takođe navedite da je sajt nestao i da više ne postoji i ne možete kontaktirati prodavca, u ovom slučaju PayPal jako brzo reaguje i istog trenutka suspenduje nalog od prodavca a Vama se novac jako brzo vrati bez preduge rasprave i konverzacije.

 

 • Kod druge opcije ako Vam proizvod ili usluga nije dostvaljena potpuno ili je došlo do oštećenja potrebno je isto da napišete i pošaljete link do tog proizvoda koji ste kupili, takođe navedite do kakvog je oštećenja došlo, slikajte prozvod i dostavite dokaze, ako opis proizvoda nije odgovarajući sa onim što je Vama stiglo onda isto opišite tačno šta se dogodilo slikajte pravi opis i onda dostavite dokaze onoga što Vam je stiglo.

 

 • Kod treće opcije potrebno je da opišete kako se to dogodilo da ste autoratizovani bez vašeg znanja, opišete i ostavite link sajta koji Vas je pretplatio.

Budite iskreni, i lepo opišite situaciju, kada to uradite pošaljite disput i to je to.

 

Šta se dešava kada pošaljete disput?

 • Prva poruka koju ste prosledili kao disput stiže prvo prodavcu, prodavac je dužan da Vam odgovori u roku od 72h i jasno objasni šta će preduzeti povodom toga, Vi onda birate da li ćete od prodavca tražiti da Vam vrati novac ili ponovo pošalje proizvod. U slučaju da Vam prodavac ne odgovori onda reaguje PAYPAL koji u tom trenutku proverava tačnost onoga što ste opisalii i ujedno zamrzne novac koji prodavac ima na paypalu dok se disput ne reši, onda paypal kontaktira prodavca i daje mu rok do 7 radnih dana da odgovori i reši problem. Ako se to ne dogodi paypal još jednom pokušava da kontaktira prodavca putem banke preko koje se vodi kartica sa kojom je verifikovao ako i dalje ne dobija nikakav odgovor u roku od narednih 72h paypal automatski suspenduje prodavćev račun, sredstva zadržava i Vama vraća pun iznos.

Šta ako prodavac nema novca na računu, kako ću onda povratiti novac?

Ne brinite, paypal Vam u svakom slučaju vraća iz svog džepa, a paypal će prvom prilikom kada prodavac bude imao novac na bankovnom računu sa kojim mu je povezana kartica povući novac ili u krajnjem slučaju paypal advokati prosleđuju tužbu na adresu prodavca.

Šta se dešava ako mi prodavac odgovri, ali se meni ne sviđa odgovor?

Ako Vam je prodavac odgovorio i u tekstu napisao da neće da Vam vrati novac ili iz bilo kog razloga ili se jednostavno niste uspeli sporazumeti i dogovoriti Vi onda možete poslati dodatnu poruku koja će automatki alarmirati paypal koji onda kreće da istražuje ko je u pravu, a ko ne. Na osnovu svih dokaza koji ste poslali paypal vodi istragu,a na osnovu istrage koja može trajati do maksimalnih 180 dana. Vama se taj novac vraća ako se ispostavi da ste Vi bili u pravu.

Važno je da znate

 • Ako ste napr. kupili nešto to Vam je stiglo, ali ste VI zatražili disput jer ste mislili da prodavac neće znati da Vam je to stiglo pa ćete ga Vi prevariti i zatražiti DISPUT bez obzira što Vam je proizvod stigao. To može da uzrokuju suspenziju vašeg paypal naloga i zamrzavanje novca koji imate jer ste podneli lažnu optužbu. Imajte na umu da sve što Vam stiže na adresu može da se proveri da li ste preuzeli ili ne, tako da nikada nemojte praviti lažne dispute.
 • Disput će uvek biti priznat ako imate validne dokaze, kod prve opcije gde Vam proizvod uopšte nije stigao a Vi ste platili ta vrsta disputa se vrlo brzo rešava u svega par dana, jer se lako može proveriti. 
 • Disput mora biti zatražen u roku od 40 dana od kada ste kupili  proizvod/uslugu, ako zatražite koji dan kasnije velika je verovatnoća da disput neće biti priznat.
 • Kod online zarade ako ste već imali isplate sa nekog sajta pa zatražili disput sa tog sajta takva vrsta disputa zna da se oduži do 180 dana, dok se ne utvrdi ko je u pravu, u slučaju da niste imali isplata sa tog sajta  to se onda brzo rešava.

Ako imate dodatnih pitanja oko disputa ili Vam treba pomoć pišite ispod u komentarima ili na forumu.⚠️  Mmedia Mreža magazinski deo je otvorenog tipa i svako ko želi može objaviti članak ili vest. Članci u kojima nije naveden autor objave, mmedia mreža ne može snositi odgovornost za objavljeni sadržaj. U slučaju da naiđete na sadržaj koji iz bilo kog razloga smatrate neprikladnim molimo Vas da nam ga prijavite putem forme na ovom linku.
Minilion
"zajebo te za sve pare"
 • 29.09.2017
Bili007
objašnjeno primio k znaju
 • 29.09.2017