IT Svet

Huawei predstavio EMUI 11, kreće BETA testiranje!

Na Huawei Developer Conference 2020, Huawei je predstavio EMUI 11. Wang Chenglu, predsednik Odeljenja softvera, Huawei Consumer Business Group (BG), izneo je ključne karakteristike novog operativnog sistema, uključujući novo korisničko iskustvo zasnovano na ljudskim faktorima (UX) dizajn, poboljšati distribuirane mogućnosti, nove privatnosti i sigurnosne funkcije.

IT Svet, Mobilni svet | IT SVET | 27.09.2020

Umetnički dizajn naučno optimizovan za interakciju sa korisnikom

 

U dizajnu proizvoda, savršenstvo se postiže tamo gde se umetnost susreće sa naukom, a uz EMUI 11 Huawei postiže idealan balans između njih dvoje. Novi umetnički dizajn nudi dašak svežeg vazduha, dok su prelazi i interakcije korisničkog interfejsa optimizovani za ljudske faktore kako bi poboljšali korisničko iskustvo.

 

Potaknut novom umetničkom inspiracijom i obogaćen novom tehnologijom, EMUI 11 nudi novo platno za korisnike da izraze svoju bezgraničnu kreativnost pomoću novih opcija Uvek na displeju (AOD). Novi AOD omogućava korisnicima da prilagode ekran po svom ličnom ukusu koristeći modernu umetnost. Inspirisan radom renomiranog slikara Pita Mondrijana, novi AOD je usvojen sa osnovnom paletom boja crvene, žute i plave boje. Korisnici takođe mogu da pređu Mondrian-ovu šemu boja i koordiniraju paletu boja AOD fotografišući sliku u stvarnom životu. Na primer, korisnici mogu lako da usklade boju AOD-a sa svojim dnevnom odevnom kombinacijom tako što će slikati svoju odeću. AI algoritmi će izdvojiti boju slike i generisati odgovarajuću paletu za AOD.
 

Poboljšana distribuirana tehnologija pruža nova korisnička iskustva

 

Funkcije svih scenarija zasnovane na Huaweijevoj distribuiranoj tehnologiji, kao što su MeeTime i Multi-Screen Collaboration, već su postale karakteristike EMUI-a. Ova inovativna tehnologija omogućava uređajima da virtuelizuju i međusobno dele svoje mogućnosti. Korisnici više nisu ograničeni hardverskim ograničenjima i mogu slobodno prilagoditi svoje iskustvo na osnovu svojih individualnih potreba i preferencija.

 

Zbog poboljšanja distribuirane tehnologije, Multi-Screen Collaboration sada podržava do tri aktivna prozora aplikacija za pametne telefone. Studenti mogu posebno efikasno da koriste ovu funkciju dok pohađaju onlajn časove. Na primer, oni mogu da koriste prvi prozor za gledanje strima, drugi prozor za beleške, a na trećem će razgovarati o materijalima za predavanja sa kolegama iz razreda.
 

Sertifikovane funkcije bezbednosti i privatnosti za zaštitu ličnih podataka

 

EMUI je uvek uključivao sveobuhvatna bezbednosna rešenja za zaštitu korisnika Huawei uređaja. Na sistemskom nivou, EMUI TEE OS kernel dobilo je najviši nivo CC EAL5 +, što je najviši komercijalni nivo OS mikrokernela na svetu. Huawei se striktno pridržava lokalnih i međunarodnih propisa o privatnosti korisnika, uključujući GDPR i GAPP, a kompanija je dobila sertifikate koji uključuju, ali nisu ograničeni na ISO27701 i ePrivaciseal. Ovo su neke od najuticajnijih sertifikata o zaštiti privatnosti u Evropi. Svi ovi sertifikati služe kao svedočanstvo o posvećenosti kompanije Huawei globalnim standardima tokom čitavog životnog ciklusa proizvoda - od dizajna, istraživanja i razvoja i održavanja - i zaštite privatnosti korisnika.
 

EMUI 11 takođe dolazi sa novim funkcijama za privatnost. Prilikom prenosa slika, korisnici mogu lako da očiste datoteku svih osetljivih ličnih podataka kao što su lokacija, vreme i detalji uređaja pre nego što ih pošalju. Šifrovane beleške takođe drže lične beleške ličnim obezbeđivanjem sadržaja PIN-om ili biometrijskom bravom.

 

EMUI 11 Beta program

 

Tokom uvodne reči, Huawei je takođe najavio prvi krug EMUI 11 beta programa.

Prihvatljivi uređaji uključuju HUAWEI P40, HUAWEI P40 Pro, HUAWEI P40 Pro+, HUAWEI Mate 30, HUAWEI Mate 30 5G, HUAWEI Mate 30 Pro, HUAWEI Mate 30 Pro 5G, PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate 30 RS, HUAWEI MatePad Pro, and HUAWEI MatePad Pro 5G.

Prihvatljivost beta verzije biće proširena na Honor 30, Honor V30, HUAWEI nova 7 i više naknadno.

 

Napomena: Spisak modela se odnosi na Beta program. Ovo nije konačan spisak modela koji će regularnim putem dobiti EMUI 11.Izvor: consumer.huawei.com | Foto: huawei.com