Legende i mitovi

Legenda o ukletoj mladi poznatija još kao BELA DAMA IZ NEGOTINA (istočna Srbija)

Verovatno svako mesto u Srbiji ima neku svoju urbanu legendu. Ipak, priča o duhu uklete mlade koji se javlja nakon ponoći na putu od Zaječara ka Boru otišla je malo dalje, a istrajava već decenijama.

Legende i mitovi | Misteriozne teme | 13.09.2022

Naime, ljudi su prijavljivali da su nekoliko kilometara pred ulaz u Bor viđali ženu u beloj venčanici pored puta, neki su morali naglo da zakoče jer bi „prelepa devojka u belom“ prelazila kolovoz, da bi već u sledećem momentu nestala…


Nije isključeno da su je zaista videli. Pre desetak godina mediji su objavili da je podneta krivična prijava protiv nepoznatih izvršilaca koji su plašili vozače na putu Bor-Zaječar lutkom u venčanici, a navodno ima i „šaljivdžija“ koji su oblačili belu haljinu, stavljali veo i sami oživljavali legendu.

 

Zapravo, postoji više verzija priče o “ukletoj mladi”. Po jednoj je to duh mlade koja je pre više od 50 godina poginula u saobraćajnoj nesreći kada je pošla na svoj medeni mesec. Po drugoj, u pitanju je duh devojke koja se ubila kada ju je verenik ostavio.
 

Po trećoj, bila je to devojka koja je stradala na putu do verenika, a ta priča se može naći i kao “svedočanstvo” anonimnog čoveka koji se sa “ukletom mladom” našao licem u lice – i priznaćete, ma koliko bilo diskutabilno, dostojno je najjezivijih urbanih legendi koje su inspirisale horor filmove.

 


 

Evo priče.

“Bilo je to 1996. godine. Vraćao sam se u Negotin sa puta. Kako se približavala ponoć, bojao sam se da slučajno ne zaspim, jer me je umor savladavao nakon više sati vožnje. Zato sam u kolima odvrnuo radio ne bi li me glasna muzika i glas spikera držali budnim. Na putu je bilo i neke izmaglice, što mi je još više otežavalo vožnju.

 

Odjednom sam, uz ivicu kolovoza ugledao devojku, obucenu u belo, kako me stopira. Na trenutak sam pomislio šta li ova ovde traži kada u blizini nema ni jednog sporednog puta? Stao sam i ona me je pitala da li bih mogao da je povezem do Negotina. Pristao sam i ona je ušla u kola.

 

Torbicu, koju je nosila, kao i svoju belu jaknicu, spustila je na zadnje sedište. Kada je sela pored mene, prošli su me žmarci. Devojka je bila izuzetno lepa. Duga smeđa kosa u talasima joj se spuštala preko celih leđa. Ugasio sam radio i celim putem do Negotina smo pričali o svemu i svačemu.
 

Rekla mi je svoje ime i da je iz jednog krajinskog sela. Išla je u posetu vereniku, kome se nije javila, jer želi da ga iznenadi. Iskreno, uživao sam u njenom društvu i razgovoru. Ja sam inače oduvek bio stidljiv i smušen sa ženama, tako da mi je blizina ove lepotice itekako godila. Ostavio sam je u centru Negotina i otišao kući.

 

Sutradan, kada sam ponovo ušao u auto, na zadnjem sedištu video sam njenu belu jaknu. Očigledno ju je zaboravila. Smesta sam promenio sve planove i krenuo ka selu za koje mi je rekla da u njemu živi. Sav sam treptao iznutra što ću je ponovo videti. U selu su mi objasnili gde je njena kuća, ali su me gledali nekako čudno kada sam spomenuo njeno ime.

 

Kuću sam lako našao. Parkirao sam auto i pozvonio na vrata. Otvorila mi je žena ispijenih, upalih obraza, na čijem licu sam odmah primetio veliku tugu. U momentu sam shvatio da joj je to majka, jer je imala istu onu lepotu, doduše vremenom istrošenu. Kada sam joj rekao koga tražim, žena je počela da plače.

 

– Sine – rekla mi je – ona je umrla pre 7 godina.

Nisam shvatio u trenutku: – Kako umrla? Pa sinoć sam je odvezao u Negotin. Zaboravila je jaknu u mojim kolima.

Evo je.

Kada je videla jaknu žena je počela još više da plače. To je zaista bila njena jakna. I to ona u kojoj je sahranjena. Uvela me je u kuću, gde sam njoj i njenom suprugu ispričao čitavu priču. Oboje su plakali sve vreme.

 

Devojka koju sam sinoć vozio u kolima, poginula je u saobraćajnoj nesreći pre 7 godina. Stvarno je imala verenika u Negotinu.
 

Na kraju su me odveli na groblje. Na velikom crnom mermernom spomeniku pisalo je njeno ime. Sa njega mi se smešila isto onako kao i sinoć u kolima“.⚠️  Mmedia Mreža magazinski deo je otvorenog tipa i svako ko želi može objaviti članak ili vest. Članci u kojima nije naveden autor objave, mmedia mreža ne može snositi odgovornost za objavljeni sadržaj. U slučaju da naiđete na sadržaj koji iz bilo kog razloga smatrate neprikladnim molimo Vas da nam ga prijavite putem forme na ovom linku.

  Legenda o Lady Midday poznatioj kao POLUDNICA! (VIDEO)

  U slučaju da neko prekrši njenu zabranu Poludnica bi ga uštinula ili čupala za kosu, a ako bi se desilo da je seljaci ne pozdrave srdačno, navodla bi njihovu decu da se izgube u polju.

  ...

  Wendigo - Zli duh koji žrtve pretvara u kanibale (VIDEO)

  Mnogo godina prije nego što će doseljenici prvi put stupiti na tlo Sjeverne Amerike, te samo preuzeti legendu o tom biću, brojna plemena duž Atlantske obale i s obje strane Velikih jezera drhtala su na spomen Wendiga, demonske zvijeri čije ime u prijevodu otprilike znači 'zloduh koji proždire...

  Čudovište iz Borskog jezera

  Da, baš. Pričaj to nekom drugom, prijatelju. Borsko jezero je, bre, veštačko, napravljeno je negde šezdesetih, ako se ne varam, kakva crna čudovišta u njemu! Nije ti to Loh Nes....

  Legenda o Malom crvenom čoveku koji je viđen u FRANCUSKOJ (VIDEO)

  Čovek po imenu Žan je radio kao mesar pored kraljevskog dvorca Tiljeri u Parizu, tokom vladavine Katarine de Mediči (1547-1559). Žan je previše znao o dvorskim tajnama pa je pogubljen kada je pretio da će ih otkriti javno. Na egzekuciji se zakleo da će ustati iz mrtvih. Njegov duh, grbavac prekriven...

  Legenda Commodore 64 se vratila u vidu THEC64 Mini

  Jedan od najpoznatijih klasičnih 8-bitnih računara, na kojima su mnogi od starijih „zaluđenika“ napravili svoje prve kompjuterske korake – Commodore 64, ponovo je dostupan u prodaji. Ovog puta u pitanju je rimejk legendarnog kompjutera nazvan THEC64 Mini.

  ...