IT Svet

Blockchain kao sredstvo u borbi protiv cenzure

Internet korisnici u Kini okrenuli su se blockchain tehnologiji, a kako bi podelili priču koja je strogo cenzurisana od strane onih koji prate ponašanje internet građana.

IT Svet | IT SVET | 25.07.2018

Internet korisnici u Kini okrenuli su se blockchain tehnologiji, a kako bi podelili priču koja je strogo cenzurisana od strane onih koji prate ponašanje internet građana.

Naime, radi se o vesti koja se bavi navodno neispravnim vakcinama, a koja je uklanjana čim bi je neko postavio. Priča pokušava da rasvetli navode da je kompanija Changchun Changsheng Biotechnologydistribuirala neispravne vakcine, koje nisu uticale na poboljšavanje imuniteta na veliki kašalj i tetanus. Kompanija se tereti da je vakcine nedovoljne jačine iskoristila kako bi povećala profit, te postala najveći proizvođač vakcina u Kini.

Nakon objavljivanja vesti mnogi državljani su požurili da izraze negodovanje na internetu, a u vezi sa korumpiranim i nepouzdanim sistemom za vakcinaciju. Tako su brojni korisnici pokušali da podele priču pod naslovom “King of Vaccines,” koju je napisao korisnik koji se predstavlja kao “Beast,” ali su svi pokušaju bili neuspešni, budući da su postovi brzo uklanjani.

Upravo zbog toga su korisnici odlučili da se 22. jula okrenu Ethereum blockchain mreži, pa je jedna Ethereum adresa samoj sebi poslala 0.001 Ether-a (oko 0,47 dolara) a pošto je problematični tekst ubačen u metapodatke o transakciji, te se ovaj našao među javnim podacima koje svako može da pročita, a niko da ukloni. Budući da je Ethereum decentralizovan, te nije moguće da se menjaju podaci o transakcijama, čuvari interneta su ostali vezanih ruku, a zbog toga što nisu mogli da vrše pritisak na vlasnike mreže da uklone transakciju.

Ovo nije prvi slučaj da su se državljani Kine okrenuli blockchain tehnologiji kao sredstvu u borbi protiv cenzure, budući da je u aprilu jedan student već iskoristio Ethereum blockchain, a kako bi objavio otvoreno pismo u kojem se govori o zataškavanju seksualnog napada, te zlostavljanja na jednom univerzitetu. Pismo je ostalo dostupno svima, što se skoro nikada ne dešava kada su u pitanju osetljivi sadržaji u ovoj zemlji.Izvor: pcpress.rs |
⚠️  Mmedia Mreža magazinski deo je otvorenog tipa i svako ko želi može objaviti članak ili vest. Članci u kojima nije naveden autor objave, mmedia mreža ne može snositi odgovornost za objavljeni sadržaj. U slučaju da naiđete na sadržaj koji iz bilo kog razloga smatrate neprikladnim molimo Vas da nam ga prijavite putem forme na ovom linku.