Zanimljivosti

Neverovatan STRING ART , prava IGRA KONCA, uz pomoć samo EKSERA i DRVETA

Sting Art neverovatna veština crtanja na drvenoj podlozi uz pomoć KONCA i EKSERA koja me je oduševila toliko da mi nije uopšte jasno kako je ovo moguće.

Zanimljivosti, Recenzije proizvoda | Zabava - Teme | 24.03.2021

Nedavno listajući INSTAGRAM FEED naišao sam na profil pod nazivom IGRA KONCA, ranije pre toga nikada nisam video ništa slično a ni čuo za tu veštinu. Vanja Kuzmanović koja je rodom iz Beograda ali živi u Požegi, je jedna vrlo talentovana dama koja svoje KORONA vrema provodi stvarajuću vrlo kvalitetnu umetnost i to verovali ili ne uz pomoć samo IGLE i EKSERA.

Možda ovo zvuči čudno, jer i ja sam bio vrlo pozitivno iznenađen kada sam video njena dela ali istina je. Na drvenoj podlozi koja može biti u boji po želji kao i sam konac. Zakucavanjem eksera i povezivanjem istih sa koncem pravi prava umetnička dela, a ova tehnka se pravilo zove STRING ART.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ekser i konac (@igra_konca)

 

String art, kako naziv kaže, predstavlja malo umetničko delo koje se kreira od konca, vune ili meke žice u boji. Kako bi se napravio jedan ovakav projekat potrebna je čvrsta podloga i ekseri ili čiode kako bi se dobio željeni oblik koji se zatim ispunjava preplitanjem konca kako bi se formirala jedinstvena slika.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ekser i konac (@igra_konca)

Moguće je napraviti najrazličitije oblike i izuzetno kreativne prikaze uz samo malo volje i mašte. Tako se mogu formirati jednostavne geometrijske forme ili pak složeni oblici poput cveća, srca, slova itd.


Ovo za nju možda jeste lagan proces stvaranja crteža, ali kada sam video kako to izgleda uživo, iskreno za mene ovaj način crtanja je prava nuklearna fizika. Osim što prelepo i neobično izgleda , kada pogledate imate osećaj kao da je 3D crtež u pitanju.
 

Koncept String arta se po prvi put javlja oko 1845. godine zahvaljujući engleskoj matematičarki Mari Everest Bole koja je koristila konac za prikazivanje krivih linija kako bi geometrijske oblike učinila razumljivijim svojim učenicima.
 

Tako se ovaj interesantni način prikazivanja različitih oblika polako širi i prenosi se iz Engleske u Francusku gde ga matematičar i fizičar Pol de Casteljo dalje razvija i stvara novi princip pomoću koga Pijer Bezier, francuski inženjer, stvara čuvenu “bezier krivu”. Ova kriva je zapravo sastavljena iz više pravih linija, ali se zbog prelamanja u više tačaka stiče utisak da je u pitanju kriva linija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ekser i konac (@igra_konca)


Uprkos činjenici da je stvoren kao akademsko oruđe, String art se naglo popularizuje 60-ih godina kao vid zabave i umetničkog stvaralaštva zahvaljujući Džonu Eičengeru. 


 


 

Prvobitni zanos je utihnuo zbog posledica industrijskog razvoja, odnosno širenja drugih, savremenih zanimancija.

Međutim danas ovaj interesantni hobi doživljava povratak na velika vrata u svetu kreativaca koji su potpuno oduševljeni ovim jedinstvenim kreacijama.Vanja je za nas napravila logo MMEDIA MREŽA YOUTUBE KANALA uz pomoć ove tehnike i naravno oduševila nas je. Ali kao šlag na torti je takođe nacrtala i mog papagaja PERU koga se sigurno sećate iz video snimaka sa našeg youtube kanala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ekser i konac (@igra_konca)


Ako želite da Vanja napravi nešto za vas uz pomoć ove metode to mogu biti čak i portreti budite slobodni da je kontaktirate preko instagram stranice @igra_konca,