IT Svet

Google i Facebook redovno dostavljaju našim vlastima podatke o nalozima korisnika iz Srbije

Praksa je da kompanije objavljuju takozvane „izveštaje o transparentnosti” koji su dostupni javnosti iz kojih se može saznati mnogo.

IT Svet | IT SVET | 19.09.2020

Google je tokom prošle godine odgovorio na petinu od 34 zahteva za dostavljanje podataka koje je naša država tražila od te kompanije o nalozima korisnika u Srbiji, dok je Facebook to uradio u 76 odsto slučajeva u drugoj polovini 2019.

 

Praksa je da kompanije objavljuju takozvane „izveštaje o transparentnosti” koji su dostupni javnosti. U njima je moguće videti da kompanije redovno daju podatke o nalozima i servisima koje korisnici upotrebljavaju, kada im vlasti to zatraže.

 

Na činjenicu da, na primer, Apple ne štiti korisnike ukoliko podatke stave na iCloud, podseća i nedavno hapšenje demonstranta u SAD koji je zapalio dva policijska automobila.

 

Krajem maja ove godine, učesnik masovnih protesta u Sijetlu je nosio masku kada je vandalizovao službena kola američke policije. FBI je dobio dojavu o identitetu počinioca, a da bi skupio dokaze, za pomoć se obratio tehnološkim kompanijama.

 

Prvo je od telekomunikacione kompanije Verizon zatražio informacije o telefonu osobe koja je razlupala službeni auto američke policije. Koristeći informacije iz telefona tog počinioca, saznali su da je bio na mestu zločina u trenutku kada se ceo slučaj odigrao. Druga informacija koju su dobili je da je koristio iPhone 7.

 

FBI se zatim okrenuo Apple-u i zatražio pristup iCloud-u osumnjičenog. Tamo su našli fotografije na kojima su bili sastojci za pravljenje Molotovljevog koktela i još nekoliko dokaza koji mu nisu išli u prilog. Ovo je bio dovoljan povod za hapšenje.

 

Slučaj pomenutog demonstranta je samo jedan u dugom nizu sličnih. U drugoj polovini 2019. godine, kompanija Apple je američkoj vladi dala čak 3.645 informacija o nalozima korisnika, od traženih 4.095.

 

Apple se često trudi da istakne kako štiti svoje korisnike. Zbog toga su čak naišli i na osude kada su odbili da američkoj Vladi pomognu da hakuje iPhone-ove Saudijaca koji su ubili tri osobe u pomorskoj bazi Penaskola prošle godine. (Naravno, ovo nije zaustavilo FBI, ali je produžilo rat sa Apple-om).

 

Kako se onda desilo da Apple spremno daje pristup nečijim privatnim podacima?
 

Jednostavno, dok je uređaj korisnika zaista zaštićen, podaci na iCloud-u nisu. Ovaj servis nije zaštićen od vlada jer, u suštini, predstavlja samo kompjuter koji je u tuđem vlasništvu, objašnjava ekspert za računarsku bezbednost specijalizovan za Apple proizvode.

 

Kontradiktornost je u tome što Apple i dalje promoviše sebe kao kompaniju koja se brine o privatnosti, ali i promoviše upotrebu iCloud-a, uprkos tome što znaju da nije bezbedan.Izvor: startit.rs |