• Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Grimm  
Mmedia Mreža/Portal - Forum » Svet Misterija » Misterije i Legende » Ukleti dvorac Glamis
Ukleti dvorac Glamis
Grimm Offline
62 posta
Reputacija: 2
Pokloni: 3
Datum: Nedelja, 11.11.2018, 12:40 | Post # 1
Na stranu sve one naše divne uspomene iz detinjstva kada smo svi pomalo sanjarili o životu na dvoru, kada smo sve bile princeze iz bajki, a dečaci hrabri vitezovi i prinčevi, na stranu svi srećni krajevi i prekrasna maštanja, ovo nije priča o tome.
 
Naime, osim bajkovitih scena u kojima je sve prepuno zlata, dragulja, baldahina, prekrasnih haljina, i gde se čak i uz poneku vešticu ipak sve dobro završi, često čujemo i priče o ukletim zamcima koje ospedaju duhovi i ostala mistična bića. Iz nekoliko priča o okrutnim ljudima iz istorije, naučili smo da su to uglavnom bili plemići koji su svoje orgije i bolesne naume sprovodili upravo u tajanstvenim odajama svojih dvoraca.

Jedan takav "strašni" dvorac nalazi se na severoistoku Škotske u dolini Stratmor – dvorac Glamis. Sama građevina datira iz 17. veka, iako su pojedini delovi nastali dosta ranije. 

Smatra se da su upravo uz Glamis vezane kojekakve užasne priče o čudovištu iz dvorca, ali i nekim drugim tajnama koje još nisu otkrivene. Dvorac je takođe poznat i po tome što se radnja Šekspirovog "Makbeta" odvija u njemu.

Prvo što će turiste i ostale posetioce da zaintrigira jeste činjenica da dvorac sa spoljašnje strane ima dva prozora više nego što se može da se izbroji iznutra. Taj podatak ide u prilog teoriji da unutar dvorca postoji tajna odaja koja je zazidana i do koje ne može da se dođe. A budući da je odaja tajna, upravo je to čini zanimljivom i pogodnom za kojekakve priče i moguće gadosti koje su se u njoj odvijale.
 
Prema jednoj od priča, u sobi je zatvoreno dete rođeno sa deformitetima koje je bilo rezultat mnogobrojnih "ukrštanja" unutar porodice (mnoge plemićke i kraljevske porodice beleže česte slučajeve genetskih oboljenja nastalih upravo kao posledica rodbinskih veza). Međutim, smatra se da to dete nije "velika" tajna koju krije dvorac. Naime, postoji tvrdnja da dvorac krije jednu veliku tajnu koju i dan danas čuvaju preostali, isključivo muški članovi porodice Glamis, i da je ta tajna toliko strašna da nikada neće biti otkrivena, a tradicionalno je muškarci saznaju kada postanu punoletni.

Budući da pravu istinu o velikoj tajni nikada nećemo saznati, evo nekoliko priča koje se vežu uz ovaj dvorac:
 
- navodno je porodica Ogilvi davne 1486. godine, zamolila porodicu Glamis za zaštitu odnjihovih zakletih neprijatelja, porodice Lindzej. Porodica Glamis je "velikodušno" prihvatila porodicu Ogilvi i pružila im utočište ni manje ni više nego u tajanstvenoj odaji, gde su ih mesec dana držali zatvorene bez hrane i vode. Priča govori da su nakon mesec dana otvorili tajnu prostoriju i unutra pronašli jedinog preostalog živog člana porodice. Preživeo je tako što je pojeo ostale članove.
 
- Dva veka kasnije, ova "uzorna" grofovska porodica je iz zabave skinula crnog roba i krenuli su u lov za njim s lovačkim psima. Taj rob je kasnije nazvan "Jack the Runner" (Džek Trkač) i viđen je kao duh koji trči dvorcem i vrišti. Naime, tog istog roba su psi rastrgli pred očima "uvaženih dama" koje su uživale u tom dramatičnom prizoru.
 
- Dvorac navodno opsedaju još neki duhovi, kao što su lejdi Glamis koja je spaljena kao vešticana obližnjem brežuljku, i jedna sluškinja koja je uspela da uđe u tajanstvenu odaju, ali je užasnuta viđenim prizorom pokušala da pobegne, ali su je radnici uhvatili i iščupali joj jezik gvozdenim kleštima kako bi tajna ostala sačuvana.
 
- U divnim pričama i legendama o ovom dvorcu spominje se još i kartanje erla Birdija sa samim đavolom prilikom čega je izgubio dušu.

Ali, bez obzira na sve ove mistične i užasavajuće priče, dvorac Glamis je danas otvoren za javnost i u njemu se nalazi bogata zbirka oružja, nameštaja, slika i tapiserija koje vredi videti. A ukoliko ste pustolovnog duha, možete da se uputite u potragu za tajnom odajom i da otkrijete kakva se to strašna tajna krije iza nevidljivih vrata.

-Sta vi mislite o ovome da li je ovo istina?
Dodaci: 8432406.jpg (90.7 Kb)
Profil
Mmedia Mreža/Portal - Forum » Svet Misterija » Misterije i Legende » Ukleti dvorac Glamis
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: