Misterije

MISTERIOZAN ZVUK ISPOD ZALEĐENOG ARKTIKA: Životinje zbog čudnog pištanja pobegle, vojska pretražuje područje

Misterije | 09.11.2016

Često se taj zvuk opisuje kao fijuk, mada nekada kao zujanje ili pištanje i čini se da misteriozni zvuk dolazi sa okeanskog dna uskog Furija i moreuza Hekla na hladnom severu Kanade Glečer, Led, Antarktik Foto: Wikipedia/Jason Auch Lokalno stanovništvo je zabrinuto, a vlasti zbinjene, ali niko ne može da odgovori odakle dolazi misteriozan zvuk koji se čuje ispod zaleđenog Arktika. Često se taj zvuk opisuje i kao fijuk, mada nekada kao zujanje ili pištanje i čini se da misteriozni zvuk dolazi sa okeanskog dna uskog Furija i moreuza Hekla na hladnom severu Kanade. Kanadska vojska je čak poslala avione da bi locirali odakle zvuk dolazi. Zvuk se poklapa sa zabrinjavajućim padom migracija životinja u ovom području, a političari su zabrinuti da ta buka ima katastrofalan efekat na živi svet. Mnoge teorije povezuju ovaj zvuk sa radom vojnih podmornica i kompanija koje se bave miniranjem na ovom području. Nije to jedini zbunjujući zvuk otkriven na otvorenom moru. Naučnici su ranije ove godine naišli na slično zujanje u Karipskom moru. Lovci u izolovanom Nunavutu su čuli nešto što zvuči kao puls.

Printskrin: Youtube/CruiseLineVideos

Posada na jahti koja prolazi kroz moreuz koji deli kanadrsko kopno od ostrva Bafin kaže da je zvuk bio toliko jak da je mogao da se čuje kroz trup broda. Pol Kuasa, poslanik u parlamentu Nunavutu, rekao je da se misteriozan zvuk poklapa sa alarmantnim nedostatakom životinja u regionu. Furi i Hekla obično vrve od životinjskog sveta, čak iako predstavljaju otvoren morski kanal koji je prekriven ledom.

– To je jedno od glavnih lovišta i leti i zimi. Ovog leta retko koga je bilo, pa je to postala sumnjiva stvar

– rekao je Kuasa. Drugi lokalni političar Džordž Kualat rekao je da je to glavna migrantska ruta za kitove u foke.

– Na ovom području uvek ih ima baš dosta, ali ovog leta skoro da nije bilo ni jednog – rekao je Kualat.

Foto: sxc.hu/alfredo-9

Mediji nisu uspeli da pronađu ni jednog svedoka koji bi govorio o svom iskustvu sa ovom bukom.

Mnogi smatraju da iza zvuka stoji kompanija koja se bavi miniranjem, a neki optužuju Grinpis govoreći da su na dno stavili neke mašine kojima bi ih uplašili i na taj način spasili ih da budu ulovljeni. Međutim, iz ove organizacije su negirali umešanost u to. Isto tako, na tom području, u moreuzu, nisu izdavane nikakve dozvole za gradnju, miniranje i hidrografiju. Zato je počelo da se sumnja u vojsku, bilo domaću bilo stranu.

Furi i Hekla se nalaze u blizini Hal plaže na kojoj se nalazi vojna baza koju dele Kanada i Amerika. Rusija je isto poznata po tome da testira propustljivost granica NATO-a pa šalje avione i brodove na granice država članica. 2014. godine primećena je jedna njihova podmornica blizu Stokholma. Kada je primećeno da Rusija često koristi moreuz, odmah je počelo da se sumnja na njih. I Rusija i Kanada su podnele zahteve da dobiju velike delove Arktika koji nisu ni u čijem vlasništvu, uključujući i Severni pol.

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

U međuvremenu topljenje leda oko Arktika otvorilo je plovne puteve i tako skratilo dolazak do Kanade. Ranije ove godine Kina je objavila uputstvo za isporuku robe putem koji bi se otvorio između Azije i Severne Amerike.

– Brodovi sa kineskim zastavama će u budućnosti ploviti ovom novom rutom

– rekao je Liu Pengfein, portparol Uprave kineske pomorske sigurnosti. Kanada je bila toliko zabrinuta da je poslala vojni avion koji bi ispitao “zvučnu nenormalnost”, ali isto tako nisu mogli da reše ovu zagonetku, a iako su rekli da verovatno nije u pitanju podmornica, nisu je u potpunosti isključili

– Posada aviona nije zabeležila ništa neobično na površini ili ispor površine mora

– rekli su iz kanadske vojske i dodali da su jedino videli kitove i morževe. Zagonetka neobičnog zvuka koji se čuo u Karipskom moru je rešena i to su učinili britanski istraživači sa liverpulskog univerziteta i zvuk koji podseća na otkucaje srca je nazvan Rozbi talas.

– Imate struju koja preko Karipskog mora teče od istoka prema zapadu. Veoma je krivudava i brza, postaje nestabilna i stvara virove

– rekao je Kris Hjuz sa liverpulskog univerziteta. Dok talasi određenih veličina koji udaraju o zapadnu ivicu Kariba i tako stvaraju podvodno zujanje, uzrok kanadskog fijukanja je i dalje zbunjuje naučnike.

– Uzrok ovog fijukanja ostaće misterija

– reklo je kanadsko ministarstvo odbrane prošle nedelje.



test.