Zatvori
13:59

F. R. I. E. N. D. S (Prijatelji) MMedia wikipedia

FRIENDS (Prijatelji) je Američka humoristička TV serija. Serija se snimala od 1994 do 2004 (10 godina) i sastojala se od 10 sezona. U prosjeku svaka sezona je imala oko 20 epizoda.

Uloge u seriji su dobili Matt LeBlanc (Dzoji Tribijani), Lisa Kudrow (Fibi Bufe/Ursula Bufe), Mathew Perry (Cendler Bing), David Schwimer (Ros Geler), Courteney Cox (Monika Geler) i Jenifer Anniston (Rejčel Grin). Kompletna serija se vrsi oko zivota svih 6 prijatelja, njihovih pogleda na svijet i rjesavanje raznih prepreka kroz simpaticnu komediju.

 

U prvoj epizodi prve sezone nije bilo svih 6 likova vec samo 4 (Rejcel, Cendler, Monika, Ros), jer se oni znaju od koledza. Druga dva lika (Dzoji i Fibi) se pojavljuju tek kasnije, negdje sredinom prve sezone i ostaju kao glavni likovi do kraja.

 

Dzoji se susrece s ostalima kada Cendler trazi cimera, a Fibi se susrece u svima veoma poznatom kaficu "Central Perk". Dzoji je kroz seriju ne uspjesni glumac, Cendler je zaposlen u nikome poznatoj firmi, on tvrdi u statisticku agenciju, Ros je paleontolog koji radi u muzeju (ima 3 razvoda i jedno dijete iz prvog, razlozi su :Zena lezbejka, Rekao pogresno ime pred oltarom, vjencao se s Rejcel u Vegasu dok su bili pijani),Rejcel radi kao modni dizajner u Ralf Loren-u, Monika kao sef kuhinje u restoranu u New Yorku, Fibi kao privatni masazer. Od 5 sezone kada je serija postala najgledanija i najpozantija na cijelom svijetu glumci su se udruzili i trazili da po epizodi svi budu placeni po 1 milion dolara. Tako je i bilo sve do zadnje epizode u 10 sezoni. U Seriji su se pojavljivale mnoge poznate licnosti, a neke od njih su :Bruce Willis, Charli Shin, Brad Pitt,....

 

Serija se pored studia u Los Angelesu (CA, Hollywood) i New Yorka (NY) snimala i u Las Vegasu u Hotelu "Cesar", Londonu (Velika Britanija), Minsku (Bjelorusija). Zanimljivosti:

-Matt LeBlanc (Dzoji) je prije snimanja serije bio porno zvijezda.

-Mathew Perry (Cendler) se od 2 sezone do 4 povremeno drogirao.

-David Schwimer (Ros) je rezirao 10 epizoda.

-Snimci "debele" Monike su iz stvarnog zivota Courteney Cox iz mladjih dana namontirani prema scenariju.

-Gunter je dobio ulogu u sredini prve sezone zato sto je bio jedini stilista koji je znao da upali Expresso Caffe.

-Danas je legendarni kafic "Central Perk", mjesto na kome su se "Prijatelji" svadjali i pomirivali, susretali i dogovarali mjesto gdje fanovi sirom svijeta dolaze da se slikaju na jedan kauc u sred sada pustog objekta.

 

Tagovi:

  • Kategorije: Film i TV
  • Pregledi: 189
  • Postavio:
  • Ocena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar