• Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Grimm  
Mmedia Mreža/Portal - Forum » Svet Misterija » Misterije i Legende » Sekte/Sta su sekte i kako se formiraju.
Sekte/Sta su sekte i kako se formiraju.
Grimm Offline
62 posta
Reputacija: 2
Pokloni: 3
Datum: Četvrtak, 28.03.2019, 21:03 | Post # 1
-I kao sto sma obecao ide istrazivanje o sektama.ovo je prvi deo.
-Istrazivanje ce se voditit nekim redosledom.
-Prvo je uvom u sekte sta su sekte kako su nastale koje su najpoznatije i najstrasnije.Takodje ce biti i posebno o nekim vecim sektama.Kasnije dolazi istrazivanje tu cu pokusati da stupim u kontakt sa nekim iz neke sekte kako bi video sta traze da se uclanim u sektu i kako je oni vide.Posle toga cemo pokusati da stupimo u kontakt sa nekim ko je bio u sekti da mi odgovori na par pitanja i na kraju napravicemo jednu anketu.

Sekta  je izdvojena ili zatvorena grupa ljudi koja čvrsto sledi svoja načela. Najčešće se sekta formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, koje je po uverenju članova sekte, ispravnije u odnosu na učenje osnovne grupe. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale. U jednom broju monoteističkih religija svako odstupanje od proklamovanih dogmi, proglašava se sektom.

U početku sekta je bila neutralan pojam za jednu manjinsku grupu koja bi dolazila u konflikt sa većinom. Taj pojam se najčešće koristio u antickim filozofskim krugovima, opisujući manje filozofske grupe. U tom smislu i rano hriscanstvo može da se razume kao sekta unutar judaizma. U srednjem ceku pojmom sekte su opisivane jereticke grupe koje su se odvajale od većinske Crkve. U moderno doba se pod sektama najčešće podrazumevaju zatvorene verske grupe, odnosno kultovi.

Po nemačkom sociologu Maksu Veberu , sekte se od Crkve razlikuju po mehanizmima primanja članstva u svoje redove. Dok se po pravilu, nakon lične odluke kandidata a pre punopravnog učlanjivanja u sektu, mora proći određena procedura provere (INICIJACIJA) uslova za prijem, vernici Crkve su već kao takvi rođeni.
Američko-austrijski sociolog Peter Berger u sektama vidi organizacioni model samozaštite kolektivnih manjina.
Profil
Mmedia Mreža/Portal - Forum » Svet Misterija » Misterije i Legende » Sekte/Sta su sekte i kako se formiraju.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: