Hronika i Bizarno

Puževi MONSTRUMI napadaju ptice u Evropi

Smrt od strane puža: nije baš i neka smrt, ali baš ovo se dešava ptićima u Poljskoj. Istraživači su svedočili iznenađujućem obrascu velikih puževa roda Arion Genus koji dolaze do gnezda i jedu novorođenčad evropskih ptica, prenosi New Scientist.

Hronika i Bizarno | 08.09.2016

Puževi se ne smatraju predatorima ali ono što se dešava u Poljskoj šokiralo je naučnike

Put sluzi je jedini dokaz koji ostaje nakon takvih napada. Ovo ponašanje je toliko neuobičajeno da ptice roditelji ne pokušavaju čak ni da odbrane svoje ptiće, verovazno zato što puževe ne vide kao pretnju dok ne bude kasno. Jedna ptica roditlelj je čak bila i svedok kako puž ubija i hrani se njegovim ptićem.

 

– Momenat kada puž napada mlade ptice u gnezdu nije baš lak za posmatranje – objašnjava Katarzina Turzanska sa Univerziteta u Vroclavu u Posljkoj, koja je jedna od istraživača u ovoj studiji. “Veerovatnije je da će te zateći samo tragove “tragedije”: mrtve ili žive ptiće sa žestokim povredama i najčešće izmet puža u blizini”.

 

Turzanska i njena koleginica Justina Čačulska istražuju ovakvo ponašanje od kada su ga po prvi put primetile posmatrajući ptice u blizini Vroclava. Predatorske osobine puževa bile su zabeležene i ranije širom Evrope i skoro svi ovakvi slučajevi su bili povezani sa vrstama ptica koje se gnezde bizu zemlje.

 

 

Puževi roda Arion genus mogu da narastu veoma veliki i oni jedu skoro sve. Dok ostali puževi provode vreme konzumirajući lišće i korenje biljaka, veliki puževi proždiru crve u zemlji i čak manje puževe. Lešine drugih životinja su takođe na meniju, a izgleda da su ovi puževi proširili svoj apetit i na žive ptiće.

 

– Kada se puž nađe u gnezdu – slučajno ili možda tragajući za ovim tipom hrane – on počinje da se hrani svojom radulom ili jezikom prekrivenim malim zubima – objašnjava Turzanska i dodaje da ptići nisu u mogućnosti da se odbrane i bivaju živi pojedeni.

 

Ove smrti su posebno tragične zato što je veom lako pticama roditeljima da sklone puža koji je u gnezdu. Nema sumnje da ako puževi nastave da razvijaju ukus za ptićima, ptice će vremenom napraviti mehanizam odbrane. Ali za sada, izgleda, poljski puževu uživaju u lakoj hrani.



| Video: http://cdn.tf.rs/2016/08/31/1-620x350.jpg
test.